IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВСС ще заседава извънредно заради бюджета на съдебната власт през 2019 г.

Догодина ще бъде увеличен щатът на главна дирекция "Изтърпяване на наказанията"

13:55 | 25.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще заседава извънредно заради бюджета на съдебната власт през 2019 г., съобщи днес във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева, цитирана от БТА. 

Припомняме, че ВСС предложи за догодина актуализация на работните заплати със 17%, приходи за 116 млн. лв. и 769,4 млн. лв. разходи. Проектът на финансовото министерство обаче предвижда значително по-малко разходи за съдебната власт - за 666 млн. лв. 

Цачева допълни, че проектобюджетът на министерството за 2019 г. дава повод за дебати и съдебните служители вече са реагирали. По думите й ВСС ще излезе със своето становище по темата след извънредно заседание, планирано за понеделник.

На въпрос дали в системата може да бъдат намерени резерви за намаление на разходите министърът посочи, че такива могат да бъдат намерени във всяка система при добра оптимизация.

През следващата година щатът на главните дирекции "Охрана" и "Изтърпяване на наказанията" ще бъде увеличен, съобщи още Цецка Цачева. Тя уточни, че новите бройки няма да бъдат толкова много, колкото са поискали синдикатите, но има реална възможност в хоризонт от три години проблемът с недостига на хора да бъде разрешен. Министърът допълни, че догодина ще има увеличение и на средствата за възнагражденията в двете дирекции. По думите й за целта заложеното повишение на бюджета е с над 17,3 млн. лева.

Във Варна днес министър Цачева председателства изнесено заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), чиято основна тема е изграждането на Съдебна палата в крайморския град. На срещата, в която участват представители на местната власт, на адвокатската колегия и областният управител Стоян Пасев, ще бъдат изслушани административните ръководители на съдилищата и прокуратурите. 

Едно от препятствията в своята 140-годишна история съдебната система във Варна да не се сдобие със своя сграда е липсата на единство между магистратите от различните гилдии, каза министър Цачева преди заседанието. По думите й сега е постигнат консенсус по темата. Министърът изрази съмнения, че пари за начало на строежа на Съдебна палата могат да бъдат заложени още в бюджет 2019. Тя каза още, че тъй като проектът е мащабен, едва ли ще бъде реализиран в рамките на година-две.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още