IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законови промени ще улеснят отчуждаването на имоти*

Нова естакада ще свърже Варна със "Златни пясъци"

15:20 | 12.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Промени в Закона за държавната собственост ще облекчат процедурите за отчуждаването на имоти при изграждането на пътища. Това съобщи във Варна зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, предаде БТА.

Това се прави, тъй като процедурите забавят много реализацията на пътните проекти, допълни зам.-министърът. По думите му в момента текстовете се прецизират, но целта е по никакъв начин да не бъдат засегнати правата и интересите на собствениците на терени.

Около 15 млн. лв. с ДДС ще струва изграждането на естакада в района на свлачището "Трифон Зарезан" край Варна с цел крайбрежният път от града до комплекса "Златни пясъци" отново да бъде отворен, каза Нанков. Средствата ще дойдат от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), в който за тази година са заделени около 100 млн. лева за аварийни мерки по свлачища и срутища. 

Предвижда се в района на свлачището да бъде направено и укрепване.

В края на април предстои превантивен ремонт на две от съоръженията на Аспаруховия мост. Средствата са осигурени, а строителството ще продължи до началото на летния сезон.

До края на месеца ще бъдат направени първите копки за изграждането на два нови участъка на автомагистрала "Хемус" - Ловеч-Плевен и пътния възел край Тетевен. Осигурени са над 1,3 млрд. лева за изграждането на 136 километра от пътя, плюс проектирането на участък от Ловеч до Велико Търново.

Предстои да започне изпълнението на проекта за водния цикъл на Варна, който трябва да приключи най-късно през 2022 г., каза още Нанков. По думите му чрез изпълнението му ще бъдат решени няколко от важните проблеми на града - ще се намалят авариите по мрежата, услугата ще стане ефективна и ще бъдат изградени над 82 километра канализация в районите, където в момента няма.

Пред медиите кметът на Варна Иван Портних съобщи, че новият булевард "Левски" ще започне да функционира до края на април. По трасето има довършителни дейности. Предстои и приемането на нова транспортна схема на града.

*Новината е допълнена в 15:56 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Какви са промените в закона ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още