IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заведенията по плажовете ще бъдат следени за отпадъчни води

Ще се търси решение на проблема с паркирането край Болата

13:02 | 02.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Всички временни обекти по плажовете това лято ще бъдат проверявани къде изтичат отделяните отпадъчни води и дали са включени в канализационните мрежи. Това обявиха министрите на околната среда Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова по време на проверката на пречиствателната станция Равда-Слънчев бряг-Несебър, съобщи пресцентърът на екоминистерството. 

Пречиствателната станция работи нормално и обслужва трите курорта.

Започва реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция Китен-Приморско, за която са осигурени 17 млн. лв. по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020, съобщи Нено Димов.

Той очерта като най-голям проблем липсата на пречиствателна станция в Синеморец и допълни, че Несебър е първата морска община, която ще подготви актуален план за подобряване на чистотата на атмосферния въздух. Договорът вече е подписан, финансира се от оперативната програма и е на стойност около 129 хил. лв.

След проверки двамата министри съобщиха, че следващата седмица ще започне почистването на река Хаджийска в най-големия курорт „Слънчев бряг“. Реката се влива в морето край южния плаж на курорта. Почти всяка година от носените по реката отпадъци се получават миризми, които се усещат особено през летния сезон. В река Хаджийска няма заустване, нито канализация, която да причинява замърсяване на морето с отпадни води.

Николина Ангелкова и Нено Димов посетиха и морския залив Болата край Каварна. Двамата се разбраха да търсят общо решение на проблема с навлизането и паркирането на автомобили през лятото в защитената местност. Заедно с община Каварна ще бъдат обсъдени опции за паркиране извън територията на плажа.

Министрите призоваха туристите да пазят защитената местност и да почистват след себе си. По отношение на рибарите ще се търси вариант за разрешителен режим да влизат с колите, с които возят лодките си.

Вчера при обиколката им стана ясно, че реконструкцията на пречиствателната станция в к.к. „Златни пясъци“ ще започне през септември. За модернизацията са осигурени близо 29 млн. лв. по програма "Околна среда“.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още