IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

9% от жилищата у нас са отдадени под наем

Този дял е сравнително нисък за Европа, като средното за 25-те стари членки в ЕС е 24%

15:24 | 11.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Общо 9% от жилищата у нас са отдадени под наем, сочи проучване на виенския Институт за недвижими имоти, строителство и жилища, цитирано от проф. Волфганг Аман по време на конференцията за недвижими имоти BalRec, която се провежда днес.

Този дял е сравнително нисък за Европа, като средното за 25-те стари членки в ЕС е 24%.

Впечатление прави, че по-развитите икономики като Швейцария, Германия и Холандия имат значително по-висок дял. Швейцария например има дял от 69% от общия жилищен фонд, или най-висок сред пазарите, включени в проучването. Тя е следвана от Германия с 52%, Холандия с 43% и Австрия с 41%.

Липсата на повече и разнообразни възможности за обитаване от една страна ограничава самите потребителите, но от друга е неефективно за икономиката, смята Аман.

Той е на мнение, че, в зависимост от развитието на даден пазар, ако потребителите не са в състояние да закупят, те трябва да имат лесен достъп до жилища под наем, а не да бъдат принудени да живеят с родителите си.

За сравнение, в Румъния и Черна гора делът на наетите жилища е едва 2%. В Полша той е 4%, в Унгария – 7%, а в Словения – 8%.

Виенският институт е започнал проект за развитието на социални жилищни схеми, които да бъдат отдавани под наем на достъпни нива в Черна Гора, където с подкрепата на правителството досега са били изградени около 3 хил. имота за отдаване под наем.

По думите му социалните жилища са несправедливо на заден план. Те могат да спомогнат за стабилизацията на пазара в ценово отношение, но също и като строителна активност, да удовлетворят търсенето на този вид имот, да подсилят конкурентността на пазара и т. н.

Всичко това е въпрос и на социална и икономическа политика, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mikewolf
преди 12 години
Пълни глупости си написал. Първо правителството с министър председател Иван Костов беше в периода 1997 - 2001 година. И заплатите в началото никак не бяха такива каквито ги описваш. Което е абсолютно разбираемо.А при правителството на Станишев сигурно си вземал 1600 лева, а не 600 като сега. И тук намъкнаха политиката, ей!Доколкото аз разбирам статията, незабелязано се прокрадва предложение държавата да създаде фонд за отдаване на жилища под наем. :) Разбира се, идеята е да се пробутат на държавата непродаваемите в момента НИ. :)От една страна спекулантите строители да се отърват от лошите кредити с държавни пари, и от друга да се донабутат закупилите жилища през бума на цените. Надеждата е някой да плати безплатния обяд на някого, и да стабилизира сгромолясващите се цени на НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
Веск
преди 12 години
Какво ни топли ще и съседите в Източна Европа са зле? Не мисля, че за двама работещи в семейство покупката на собствено жилище е лукс. Ставаш на 50, не те искат на работа и си под наем. Въпрос с повишена трудност нали! При комунизма всяко семейство можеше да купи. Нали уж се развиваме. Защо сега не може? Понеже съм купувал и съм стягал яко колана ще ви кажа , че по Костово време с жена ми всеки месец отделяхме пари за един квадратен метър - средна цена в среден областен център при средни заплати. Само при Костов беше така - от период1993 до 2011. Долу горе една заплата - един м2. Сега как е сами си сметнете. 600 лева заплата на 800-900 лева м2. То сега пак бива да ви кажа. Ама преди 3 години беше и по-зле. Не съм фен на Костов. Просто от 1993 насам имам наблюдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още