Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Абу Даби отложи строителството на три музея

Още през 2007 г. емирството обяви, че ще открие клонове на Лувъра и Гугенхайм в културния си център о. Саадият

Абу Даби отложи строителството на три музея

Кризата засегна тежко строителния бранш в Абу Даби. Снимка: slleong. Лиценз: Creative Commons

Абу Даби отложи строителството на три музея в емирството на о. Саадият (Островът на щастието, който се планира да бъде културен център на емирството), съобщи държавната компания Tourism Development & Investment Co, цитирана от The Financial Times.

Новите срокове за строителството на сградите предвиждат Лувърът, който се прави по проект на Жан Нувел, да отвори врати през 2015 г., националният музей Zayed по проект на Норман Фостър да е готов през 2016 г., а Гугенхайм на Франк Гери – през 2017 г.

Първоначалните планове на държавния строител предвиждаха музеите да отворят врати през 2013 и 2014 г. Плановете на Абу Даби за изграждането на клонове на Лувъра и Гугенхайм бяха оповестени още през 2007 г., преди световната криза да засегне тежко строителния сектор в емирството.

Новите дати бяха обявени след приключването на ревизията на правителствените разходи, която беше водена от шейх Хаза бин Зайед Ал-Наян, който е и зам.-председател на изпълнителния съвет на Tourism Development & Investment.

Още по темата

Компанията посочи в изявление, че новите срокове дават достатъчно време на всеки от музеите да създаде своя собствена идентичност, съобразена с местните културни особености.

Още миналата година се появиха съмнения за отлагането на проектите, след като емирството анулира договора за Гугенхайм. През октомври държавната компания официално призна, че строителството на трите сгради няма да се осъществи в първоначално обявените срокове.

За първи път през миналата година о. Саадият беше домакин на арт шоу. На острова в момента функционират галерията Manarat al-Saadiyat и няколко хотела, сред които Park Hyatt и St Regis.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Природни рецепти за комфорт, ефективност и дълготрайност