Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Airbnb е изпълнила исканията на ЕК за по-добро представяне на офертите си

След направените промени при търсения на жилищно настаняване с избрани дати потребителите ще виждат общата цена на страница с резултати

Airbnb е изпълнила исканията на ЕК за по-добро представяне на офертите си

Снимка: Ройтерс

Компанията за краткосрочно отдаване на жилища под наем е спазила изискването на Европейския съюз да подобри и изясни напълно начина, по който представя офертите си за настаняване, като те вече са в съответствие със стандарта на блока. Това съобщиха от Европейската комисия, припомняйки, че промените са в отговор на нейния призив и този на органите за защита на потребителите в ЕС от юли 2018 г.

След направените промени при търсения на жилищно настаняване с избрани дати потребителите ще виждат общата цена на страница с резултати, включително всички приложими задължителни налози и такси, като такива за обслужване, почистване и местни данъци.

Още по темата

Също така компанията се ангажира ясно да разграничава дали дадена оферта за настаняване е пусната на пазара от домакин, който е частно лице, или от професионалист.

Аirbnb също така трябва да предостави на своя уебсайт леснодостъпна връзка към платформата за онлайн решаване на спорове и цялата необходима информация във връзка с уреждането на евентуални проблеми.

От Airbnb също така преразгледаха своите условия за ползване на услугата, в които поясняват, че потребителите могат да заведат дело срещу компанията в съдилищата в своята страна на пребиваване. Също така се зачитат основните законни права на потребителите да завеждат дело срещу домакина в случай на телесно увреждане или други щети. Преразгледани са и условията за ползване на услугата, които задължават да не се променя едностранно реда и условията, без предварително ясно да информира потребителите и без да им даде възможност да анулира договора.

„Сега потребителите могат да бъдат уверени, че цената, която виждат на първата страница, ще бъде цената, която действително плащат. Много съм доволна, че от Airbnb проявиха готовност за сътрудничество с Европейската комисия и националните органи за защита на потребителите, за да се подобри начинът, по който функционира тяхната платформа“, заяви европейският комисар по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова. Тя коментира, че очаква и други платформи да последват примера на Airbnb.

В края на миналия месец десет европейски града поискаха помощ от Европейския съюз срещу Airbnb и други сайтове за краткосрочно отдаване на жилища под наем, които, според въпросните администрации, изключват местните жители от жилищния пазар и променят облика на кварталите, съобщава британският вестник Guardian.

В съвместно писмо Амстердам, Барселона, Берлин, Бордо, Брюксел, Краков, Мюнхен, Париж, Венеция и Виена отбелязват, че „експлозивният растеж“ на платформите за краткосрочни наеми в глобален план трябва да бъде включен в дневния ред на следващата ЕК.

През април генералният адвокат на Съда на ЕС излезе с необвързващо становище, че според директивите на Европейския съюз (ЕС) Airbnb трябва да бъде смятана за дигитален доставчик на информация, а не за традиционна агенция за недвижими имоти.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Черноморската банка отпусна заем от 50 млн. евро на румънска компания