IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аню Ангелов предлага държавна агенция да се заеме с имотите на министерствата

Около 302 млн. лева ще бъдат изплатени на български доставчици и изпълнители тази година за дейности към Българската армия и Министерството на отбраната

13:15 | 05.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Аню Ангелов предлага държавна агенция да се заеме с имотите на министерствата

Министърът на отбраната Аню Ангелов възнамерява да предложи на правителството да се създаде държавна агенция, която да се заеме с "утилизацията" (оползотворявянето) на всички имоти, които не са необходими повече на министерствата.

В коментар за работата в ресора му през последните две години като непостигната цел той посочи освобождаването от ненужни дейности и ненужни на министерството имоти.

През 2010 г. за дейности към Българската армия и Министерството на отбраната на български компании са изплатени 336 млн. лева. За тази година е заложено около 302 млн. лева да бъдат изплатени на български доставчици и изпълнители, каза Ангелов.

На 1 юли обаче финансовият министър Симеон Дянков отчете, че към края на 2010 г. Министерството на отбраната е едно от ведомствата, които не са разплатили просрочените си задължения към бизнеса и така заедно с дълговете на други министерства държавата дължи на фирмите 206,5 млн. лв.

Според Ангелов е възможно поддръжката на френските вертолети "Кугър", а в бъдеще и на "Пантер", да бъде извършена от български фирми. Министърът каза още, че се очаква "не без основание" българска фирма или фирми да спечелят поръчка на агенцията на НАТО за доставки и поддръжка (NAMSA) за ремонт и модернизация на 36 вертолета Ми-17 от страни членки на Алианса.

Ангелов посочи още, че се разработва нов държавен военновременен план, за да се освободят значителни ресурси от суровини и материали, които сега фирмите са задължени да поддържат – възможно е в бъдеще да се складира готова продукция.

Експортният потенциал на отбранителната индустрия в България е съизмерим с този на енергетиката, отбеляза министърът на икономиката Трайчо Трайков.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
Т.е. иска отговорността за бъдещите престъпления да не падне в/у него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още