IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азербайджан кани българските строителни фирми

С ускорени темпове се работи за модернизацията на столицата Баку, стана ясно след срещата на българската правителствена делегация с президента Алиев

16:15 | 20.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пламен Орешарски разговаря с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Снимка: <em>Пресслужба на МС</em></p>

Пламен Орешарски разговаря с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Снимка: Пресслужба на МС

Българските компании са добре дошли в Азербайджан, в това число и по отношение на ускореното строителство, стана ясно след срещата на президента на страната Илхам Алиев с българския премиер Пламен Орешарски.

„Мисля, че българският бизнес може да се включи активно, подпомагайки усилията на нашите домакини да изградят още по-модерна столица и правейки добър бизнес от тяхна гледна точка“, коментира премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Двете страни са постигнали съгласие да бъдат прегледани регулаторните режими и да се облекчат условията за участие на българските фирми в Азербайджан.

„Най-големи са възможностите в строителството. Предстои изграждането на нещо като като нов град, което е добра възможност за българските строителни компании“, заяви още Орешарски.

България и Азербайджан ще си сътрудничат и в областта на селското стопанство и преработвателната индустрия, става ясно още след срещата. Ще се работи и по спогодбата между българското и азербайджанското образователно министерство, така че „с по-голяма лекота да се признават дипломите от двете страни“.

Туристическите възможности също са огромни – както при летния, така и при зимния туризъм, коментира още Орешарски и допълни, че са водени разговори и за разширяване на сътрудничеството в отбранителната индустрия.

Малко по-рано беше съобщено и за интересите на Азербайджан за инвестиция в газовото хранилище „Чирен“. Необходимо е активизиране на бизнес връзките между двете страни, коментира още министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след срещата на делегацията с президента Алиев. 

Една от стъпките в краткосрочен план е организиране на бизнес форум, а в дъгосрочен план – създаване на директен полет между София и Баку. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Айде Прокопи! Айде че чакаме дивидент и вече ставаме нервни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още