IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ с първи ръст при кредитите за бизнес имоти от близо 2 години

Делът на кредитите в забава е намалял до 3,8% от общия обем спрямо 4,3% година по-рано и 3,9% в предходното тримесечие

12:09 | 01.03.12 г.
Банките в САЩ с първи ръст при кредитите за бизнес имоти от близо 2 години

Американските банки са увеличили финансирането за бизнес имоти през четвъртото тримесечие на миналата година, показват резултатите от анализ на изследователската компания Chandan Economics, цитирани от Bloomberg.

Това се случва за първи път от близо две години на фона на спада на лошите кредити и усилията на кредиторите да прочистят балансите си от имоти под възбрана.

Размерът на заемите за бизнес имоти, включително офис сгради и търговски центрове, е нараснал с 3,69 млрд. долара до 1,06 трлн. долара на тримесечна база, след като падаше в продължение на шест поредни тримесечия.

Последният път, когато имаше подобен ръст, бе през първото тримесечие на 2010 г., когато обемът на кредитите се повиши със 101,9 млн. долара спрямо предходния отчетен период.

Кредитирането пострада от резките промени на пазара на ценни книжа, гарантирани с ипотеки - финансовата машина, което предизвика рекорд на имотните сделки и цени през 2007 г. 

"Все още при бизнес имотите има сериозни предизвикателства, но последните данни са окуражаващи", коментира Сам Чандан, главен икономист на Chandan Economics.

През трите месеца до края на декември делът на кредитите в забава е намалял до 3,8% от общия обем спрямо 4,3% година по-рано и 3,9% през третото тримесечие.

Това е най-ниското му равнище от третото тримесечие на 2009 г., когато той бе 3,4%. За кредит в забава се счита такъв, при който погасителни вноски не са правени от 90 или повече дни, или заем, за който кредиторите не очакват пълно възстановяване.

При апартаментите делът на кредитите в забава намалява до 2,5% от 3,8% преди година и 2,9% през предходното тримесечие. Това е най-ниското равнище от първите тримесеца на 2009 г., когато този дял бе 2,4%.

В същото време банките са намалили дяловете си в принудително отнети бизнес имоти до 10,5 млрд. долара от 10,9 млрд. долара през третото тримесечие. При апартаментите този дял е намалял до 1,45 млрд. долара от 2,55 млрд. долара през третото тримесечие и 2,59 млрд. долара година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още