IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ се изправят пред още по-тежки искове, свързани с ипотечния пазар

Има вероятност разходите на банките да се увеличат толкова, че да забавят икономическото възстановяване

14:49 | 10.12.12 г.
Банките в САЩ се изправят пред още по-тежки искове, свързани с ипотечния пазар

Най-големите банки в САЩ са изправени пред нова вълна от съдебни дела по обвинения в продажба на „лоши“ ценни книжа, обезпечени с ипотеки, съобщи New York Times.

Изходът от тези дела би могъл да увеличи с десетки милиарди долари разходите, вече платени от американските банки по други искове.

Регулаторните органи, прокурори, инвеститори и застрахователи вече са подали десетки нови искове срещу Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup и др. във връзка с ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки, за над 1 трлн. долара.

Изчисленията за евентуалните разходи по тези случаи варират силно, но според някои експерти от банковия сектор те биха могли да достигнат 300 млрд. долара, ако финансовите институции загубят делата.

Разходите биха могли да се отразят негативно върху печалбите на банките и да забавят икономическото възстановяване, тъй като ще ограничат способността им да отпускат заеми в момент, в който жилищният пазар показва признаци на живот.

Банките се борят на три фронта: с прокурорите, които ги обвиняват в измама; с регулаторите, които твърдят, че са подлъгали инвеститорите да купуват проблемни ипотечни ценни книжа; с инвеститорите, които търсят начин да ги принудят да изкупят обратно "лошите" заеми.

Усилията на финансовите институции да ограничат загубите биха могли да зависят от изхода от едно от най-високопрофилните дела до момента - случаят за 200 млрд. долара, който Федералната агенция за жилищно финансиране заведе срещу 17 банки миналата година с твърдения, че са подмамили контролираните от нея ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac да купуват некачествени ценни книжа.

Миналия месец адвокатите на някои от най-големите банки в САЩ се обърнаха към апелативен съд в Манхатън, за да предявят, че агенцията е чакала твърде дълго, за да заведе въпросното дело. Евентуално решение на съда в тяхна полза би могло да обори решението на съдия Денис Коут, който председателства случая и до момента отхвърля буквално всеки опит за защита, направен от банките.

В същото време някои от тях се надяват да постигнат извънсъдебно споразумение със служители на жилищната агенция, твърдят анонимни източници, запознати с протичащите преговори. Тези преговори обаче все още са на много начален етап.

Очаквайки болезнените разходи по делото, петте най-големи банки по обем продадени ценни книжа, обезпечени с ипотеки, отделиха 22,5 млрд. долара към 30 юни, за да се подготвят евентуални искания да изкупят обратно "лошите" кредити от тръстовете, посочва се в анализ на консултантската компания Natoma Partners.

В най-лошия случай обаче делото би могло да глътне още по-големи резерви и да повлияе на печалбите.

Няма точни сметки колко са платили банките от финансовата криза насам, за да уредят случая, но според анализатори бъдещите извънсъдебни споразумения ще бъдат далеч по-сериозни от сумите, отделяни до момента. Това е така, защото банките, поне в болшинството от случаите, досега са уредили само малка част от делата, заведени срещу тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още