IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без референдум за застрояването в столичния кв. "Младост" засега

Столичният общински съвет определи въпросите за общественото допитване за незаконосъобразни, кметът на района ще обжалва решението в съда

15:47 | 06.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кметът на столичния район &quot;Младост&quot; Десислава Иванчева. <em>Снимка: БТА</em></p>

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Снимка: БТА

Столичният общински съвет отхвърли искането на инициативен комитет "За зелен Младост" за провеждането на референдум, свързан с презастрояването в района.

Решението беше очаквано, тъй като преди седмица постоянната Комисия по устройство на територията към иобщината определи за незаконосъобразни предложените за обществено допитване въпроси.

Против провеждането на референдум гласуваха 39 общински съветници, 10 гласуваха „за“ а трима се въздържаха, съобщи агенция „Фокус“.

Десислава Иванчева, кмет на кв. "Младост", заяви пред журналисти, че ще обжалва решението на Общинския съвет пред Административния съд в София. Според нея желанието на жителите на района не трябва да бъде пренебрегвано.

Преди Столичният общински съвет да се произнесе, се проведе тричасова дискусия по казуса. „Твърдите, че мислите за зелена София, а в определени моменти това не проличава изобщо“, заяви по време на дебата Християна Тодорова от инициативен комитет „За зелен Младост“, цитирана от „Фокус“.

Тя обясни, че общинските съветници трябва да се замислят за проблема със застрояването и за това, че в района се строи върху детски площадки и в малките междублокови пространства. 

Според председателя на Комисията на устройство на територията Силвия Христова липсва диалог между общинския съвет и районната управата на квартала. По думи ѝ Десислава Иванчева не е изпратила нито един анализ и не е посочила нито един конкретен проблем в "Младост".

Категорично Столичният общински съвет до края на годината ще инициира референдум, но преди това ще обсъдим групите от въпроси, които да бъдат зададени и едва след като се обединим около тях, ще се направи обществено обсъждане. Това каза пред журналисти общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5“ в Столичния общински съвет Симеон Славчев.

„С така зададените въпроси референдумът е абсолютно популистки, не решава нито един от проблемите на "Младост", а напротив, ще ги задълбочи“, заяви той.

Припомняме, че в средата на декември 2016 г. Инициативен комитет "За зелена "Младост" внесе над 14 хил. подписа за свикване на референдум. След това обаче се оказа, че по-малко от половината са валидни. За да се проведе обществено допитване са необходими подписите на най-малко 10% от живеещите в района.

С общественото допитване се иска промяна на устройствените планове на района и налагане на временно спиране на строителството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още