IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Безразсъдно" и "спекулативно" търсене тласкало цените на имотите в Китай нагоре

Китай ще инвестира 198 млрд. долара за изграждането на социални жилища тази година

12:05 | 09.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Жилищна зона в Пекин. <i>Снимка: БТА</i></p>

Жилищна зона в Пекин. Снимка: БТА

Растящият пазар на имоти в Китай през последните години е движен отчасти от „безразсъдно“ търсене от страна на спекуланти, коментира Ци Дзи, заместник-министър на жилищната политика и развитието на градските и селските райони в Китай.

„Държавните мерки за ограничаване са насочени основно към онези, които нямат остра нужда от жилище за собствено ползване“, казва той, цитиран от Bloomberg.

“Нашата основна цел е да насочим ограниченото предлагане на жилища към онези, които се нуждаят най-много.”

Китайският премиер Уън Дзябао наскоро изрази решителност страната да продължи с реформите в посока затягане на контрола над пазара, за да ограничи спекулацията, като същевременно потвърди обещанието жилищните цени да останат достъпни.

Китай се стреми да ограничи ръста на цените на жилищните имоти, след като през декември те се покачиха за 19-ти месец поред, пише изданието.

През януари правителството обяви нови мерки, сред които повишаване на минималната първоначална вноска за втори дом, фиксиране на дадени ценови параметри за имотите в конкретни региони и въвеждане на данъци за жилищата в Шанхай и други градове. Също така централната банка повиши лихвените нива за пръв път от три години.

„Проблемите на Китай с жилищните цени постепенно ще бъдат решени с налагането на правителствените политики и засилването на отговорностите на местните власти“, казва Дзи. 

Ефектът от мерките

Някои експерти смятат, че новите мерки ще доведат до желания ефект. Според Винсънт Лоу, председател на базираната в Шанхай Shui On Land Ltd., продажбите на жилища в Китай ще се понижат рязко тази година в резултат от мерките.

От друга страна обаче бизнесът остава все така настроен за динамичен пазар, както досега. От най-голямата публична компания за развитие на имоти в страната China Vanke Co. наскоро казаха, че очакванията за търсене на изгражданите от нея жилища ще устоят на правителствените мерки.

Втората по големина компания пък Poly Real Estate Group Co. твърди, че мерките не са променили очакванията й за силен пазар в средносрочен план.

Социални жилища

Наред с това Китай планира да изгради 36 млн. жилища според програмата за социална жилищна политика в страната през следващите пет години, като цели да покрие 20% от пазара. Само тази година се планира да бъдат построени 10 млн. жилищни единици.

На страната са й нужни над 1,3 трилиона юана (198 млрд. долара) тази година за жилища за домакинства с ниски доходи, казва Дзи. В тази сума не влизат разходите за земята, необходима за изграждане на тези имоти.

Централното правителство и местните власти ще предоставят общо 500 млрд. юана от общата сума. Също така страната ще използва капиталите от издадени облигации от името на местните власти на обща стойност 200 млрд. юана, като приоритет ще имат социалните жилища, добавя той.

Тази програма се очаква да окаже мащабен ефект върху пазара на жилища, тъй като предвидените имоти ще представляват половината от пазара, казва Пан Чи, председател на Soho China Ltd., един от най-големите строители в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още