IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БГ мол 2.0 – препозициониране в посткризисни условия

Университети или болници - ниското потребление ще накара някои от сегашните молове да си търсят нови пазарни ниши, за да оцелеят

13:13 | 12.05.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Изображение: sxc.hu</em></p>

Изображение: sxc.hu

В момента у нас има над 50 търговски центъра, функциониращи в различни населени места. Някои от тях работят успешно, други стоят почти празни.

По данни на консултантската компания Cushman & Wakefield към края на първото тримесечие на 2011 г. България изпревари Гърция и Украйна по отношение на брутна отдаваема търговска площ на 1000 души население със 73,4 кв. м. Средното за ЕС-27 е 235,4 кв. м на 1000 души население. Някои градове като Варна обаче имат значително над средното за ЕС насищане.

Предвид затруднените пазарни условия, пониженото потребление и ръста на безработицата, особено в някои региони извън столицата, редица молове изпитват значителни трудности, застрашаващи дори тяхното оцеляване.

В този нов контекст потенциалната необходимост за промяна в първоначалната концепция на някои от центровете у нас, която преди години беше само абстрактна теория, вече изглежда малко по-реална... поне за някои проекти.

Все по-често се чуват мнения на експерти, които лансират една или друга възможност за това по какъв начин биха могли да се препозиционират някои от затруднените молове у нас, след като вече е ясно, че ще имат проблеми да функционират според първоначално замисления си формат.

Някои експерти обаче смятат, че в градове като София с по-висока покупателна способност все още има място и за нови молове.

Това беше и една от темите, които обсъждаха специалистите по време на конференцията за имоти BalRec, която се проведе вчера с медийното присъствие на Investor.bg.

На въпрос дали именно препозиционирането е отговор за успеха на някои от моловете, Драгия Драгиев, мениджър Управление активи в един от собствениците на Мол София, GE Capital Real Estate Central&Eastern Europe, отговори, че в този случай е необходимо да се изготви бизнес план, който да установи дали конкретен модел би работил за съответното населено място и съответния проект.

Той коментира, че има много широк диапазон от случаи при самите сгради, като някои от тях имат по-малки проблеми.

„Някои от тях са празни само на 10-15% и при тях не би трябвало да се мисли за толкова сериозни мерки“, каза той.

Има обаче някои схеми, които са почти целите празни и те са центровете, за които трябва да се мисли за нов подход или ново предназначение.

Онези, които са наполовина и по-малко празни, от своя страна, създават трудности освен за центровете, така и за търговците в тях, които търпят загуби заради неоправдани разходи, а в някои случаи и влошен имидж поради избора си да работят в празен мол.

Тяхната ситуация може още повече да се утежни с влизането на нови големи търговски вериги, които за момента забавят експанзията си у нас.

Симона Първанова, директор "Бизнес развитие" във Forton International, също потвърди, че „някои от сегашните играчи може би ще имат трудности“.

Бяха предложени множество потенциални възможности за това какво предназначение би могло да се намери за тези центрове, за които е все по-вероятно в даден момент да се наложи да се търси такова.

По думите на някои коментатори сред възможностите са библиотеки, спортни зали, университети и дори болници.

За здравни заведения поне има търсене, защото, колкото и да е жалко, в България има много болни, коментира един от участниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
krkrkr
преди 12 години
няма съотвествие ......брой молове-повече от разумното(безумни наеми)...потребление-супер слабо(най бедни сме в Европа,дори и чуждите туристи, които ни посещават са бедните европейци).......цени-едни от най-високите в Европа.........резултат-МАСОВИ ФАЛИТИ(тази и другата година)......честито на печелившите.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Може и ледена пързалка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Голям смях ще падне като отворят още 3 мола в София...очаква ги масов фалит, нови и стари!!! Ха,хахахахахааха!!!! А търговците коита са там в момента , затъват здраво всеки ден... Скоро очаквайте масова стачка на търговците мастити (които не могат да си направят елементарна сметка ), която ще премине като деветосептемврийска манифестация по жълтите павета и ще завърши в езерото Ариана със студен душ!!! Махайте се от моловете докато можете, балона вече издиша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 12 години
фолк клубове и кръ4ми му трябват на народа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
Кака Дечка
преди 12 години
Мисля, че Камен Касабов може да им помогне с идеи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Да ги направят космодруми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Robert Lucas
преди 12 години
Университети?! И в момента има частни университети, които е по-добре да станат молове - студентите им намаляват прогресивно, а търговският дух отдавна е надвил над академичния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още