IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш шеф на компания с проект у нас арестуван за измама и присвояване

Предполагаемата стойност на измамата чрез фонд за недвижими имоти е 3 млрд. евро

15:31 | 03.04.09 г.
Бивш шеф на компания с проект у нас арестуван за измама и присвояване

Юлиус Майнл, председател на австрийската банка, носеща неговото име, е арестуван за вероятна измама на стойност 3 млрд. евро, свързана с фонд за недвижими имоти, създаден от банката, предава Wall Street Journal.

В центъра на обвиненията е строителният предприемач Meinl European Land Ltd, който е била контролира от самия Майнл. Компанията оперира и в България от 2007 г., когато придоби 80% от българското дружество „Форум София АД“ за 24 млн. евро. В момента компанията има нови собственици - Citi Property Investors (CPI - фондът за имоти на щатската Citibank) и израелската компания Gazit-Globe Limited, който заявиха, че не са обект на разследването. В България фондът смята да построи мол в кв. „Малинова долина “ в южната част на столицата, като планираната инвестиция е в размер на 168 млн. евро

Арестът на Майнл и разследването на бившия австрийски финансов министър Карл-Хайнц Грасер по свързан случай вся смут сред австрийците, пише изданието. Обвинен в незаконно присвояване и измама във връзка с две компании, Майнл е един от дузина заподозрени по случая, съобщиха от прокуратурата във Виена.

За разлика от схемата на Мадоф, Meinl European Land е направила реални инвестиции, главно в Източна Европа, съобщава говорителят на прокуратурата Герхард Ярош. Все още обаче прокурорите не са определили точно каква част от средствата е била открадната като цяло.

От Meinl Bank казват, че арестът няма никакъв ефект върху дейността на банката. По думите им банката е стабилна и сигурността на депозитите е гарантирана.

Ярош разказва, че Майнл и други заподозрени са провели скъпа рекламна кампания в Австрия между 2004 и 2006 г. за продажба на сертификати, представляващи акции в Meinl European Land, но не и самите акции, на хиляди дребни инвеститори.

Едно от обвиненията срещу Майнл е, че компанията е преувеличила цената на комисионата при продажба на сертификати с 300 млн. евро.

По-късно компанията емитира акции, без да уведоми титулярите на тези сертификати - инвеститори, собственици на сертификат – представляващ акции на фонда. Акциите са били продадени евтино на бенефициент и са били изкупени обратно на много по-висока цена, обяснява Ярош.

Емисията от 150 млн. акции е била продадена за по един цент на акция или общо 1,5 млн. евро. Според обвиненията Meinl European Land след това е купила обратно акции за 20 евро на брой, оценявайки емисията на 3 млрд. евро. Това носи на неназования бенефициент огромна печалба, въпреки че Ярош отказа да каже какъв брой акции са били обратно изкупени.

Адвокатът на Майнл Херберт Айхензедер е отказал да даде коментар или подробности по случая. По думите му Майнл е депозирал 100 млн. евро за пускането си под гаранция.

През август 2008 г. Meinl European Land бе прекръстена от новия си мениджмънт на Atrium European Real Estate Ltd след инжекция от 500 млн. евро от външни инвеститори. Ричард Съндърланд, говорител на Atrium European Real Estat, е заявил, че настоящият фонд и неговият мениджмънт, определен от новите инвеститори, не са обект на разследването.

По думите на Ярош съдът разследва Майнл и други заподозрени и по обвинение, че са манипулирали цената на акциите на Meinl Power Management Ltd между 2006 и 2007 г., купувайки акции от самите себе си чрез посредници. Грасер е бил директор в Meinl Power Management, дъщерна компания на Meinl Bank, за част от времето през този период и разследването е насочено към неговата дейност. Адвокатът на Грасер защити бившия финансов министър, казвайки, че той не е замесен в предполагаемите измама или присвояване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още