IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо една четвърт от строителните фирми в Испания са фалирали за 2 години

Общо 170 хил. компании от сектора в страната са обявили фалит през 2008 и 2009 г.

09:57 | 23.07.10 г.
Близо една четвърт от строителните фирми в Испания са фалирали за 2 години

Общо 170 хил. компании от строителния сектор в Испания, или 23% от общия им брой, са фалирали през последните две години (2008-2009), сочи доклад на испанската Fundación Colegio Libre de Eméritos Universitarios, цитиран от Spanish Property Insight.

Най-голям дял от тях – около 108 хил. строителни компании, или 64% от всички фалирали, са обявили фалит през миналата година.

Както е типично за сектора, огромната част от фалитите са на малки и средни предприятия с по няколко служители.

Очаква се фалитите в сектора да продължат поне до края на тази година, въпреки че броят им ще намалее в абсолютно изражение.

Секторът на имотите в Испания беше особено силно засегнат от икономическата криза в страната.

От 4 млн. компании, създадени през десетилетието от 1999 до 2009 г., 17% са в строителния сектор, което е значително повече от други ключови сектори като туризма. С идването на кризата секторът беше принуден да плати цената на по-ранния си бум. “В резултат на пръсването на балона на пазара на имоти темпът на намаление на броя на компаниите за имоти е по-остър в сравнение с останалата част на икономиката“, обяснява докладът.

Според него в бъдеще секторът трябва да играе водеща, но и по-устойчива роля в икономическото възстановяване на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още