IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богати инвеститори атакуват имотите в Берлин

Луксозните имоти привличат заможни купувачи до Шпрее. Цените започват от 10 000 евро на квадратен метър

12:11 | 16.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Луксът има своята цена - 15 000 евро за квадратен метър в&nbsp;Belles Etages. <em>Снимка: компанията</em></p>

Луксът има своята цена - 15 000 евро за квадратен метър в Belles Etages. Снимка: компанията

Джон Хичкокс, собственик на британската компания за инвестиции в недвижими имоти Yoo има повод за празнуване. Повече от една трета от жилищата в луксозния жилищен комплекс, който компанията му строи в Берлин, в близост до река Шпрее, вече са закупени. "Почти 45%, за да бъдем точни", казва той в интервю за Handelsblatt. Което не е никак слаб резултат предвид факта, че проектът ще бъде завършен чак след 2 години.

Yoo Berlin разполага с 86 луксозни жилища в центъра на Берлин, до Berliner Ensembles. Преди 12 години Хичкокс, в съдружие с известния дизайнер Филип Старк създава марката Yoo: луксозни сгради, които предлагат не само ексклузивни жилища, но също така и луксозни общи части - басейни, сауни и кафенета. "Става дума за това, да успеем да пренесем чувството за село в самия град", описва идеята си предприемачът.

Берлинският проект се реализира от швейцарската строителна компания Peach Property Group. Швейцарците са специализирани в строителството на висококачествени жилища, което прави и цените в Yoo Berlin доста високи - между 375 000 и 2,9 млн. евро струват жилищните единици. Тоест, става дума за цени от над 10 000 евро за квадратен метър - сума, която преди няколко години бе направо утопична.

Сега обаче е малко по-различно. "Наблюдаваме засилен интерес към луксозни жилищни площи", казва Томас Цабел, изпълнителен директор на специализирана в луксозни имоти агенция Berlin Capital Investments.

"Именно за силни във финансово отношение чужди купувачи в момента е доста лукративно да инвестират в Берлин". 70% от клиентите на агенцията са от чужбина, а голяма част от тях ползват берлинското си жилище не като основно, а като допълнително място за отсядане. 

Това мнение се споделя и от успешния берлински проектант Клаус Грот. От около три години той забелязва, че много известни и заможни чужденци избират германската столица за свое второ жилище. "Берлин остава на фокус", казва Грот. При това жилищният пазар печелил и от факта, че заради несигурната икономическа обстановка много хора предпочитат да влагат парите си в подобни ценности.

Точно тази претенциозна клиентела е таргет група на Грот с неговия проект Belles Etages. В близост до известния площад Жендарменмаркт компанията му изгражда 21 самостоятелни жилища с непривичен за Берлин лукс - собствен клуб, с покривни тераси с площ над 100 квадратни метра за жилищата тип "Пентхаус" и с портиер, който може да изпълнява всякакви привички на живущите. Подобен лукс има своята цена - квадратният метър струва до 15 000 евро.

"Във всеки случай премийният сегмент на жилищата все пак е доста ограничен", признава Гот. Според него жилищата в Берлин, които гонят цената от над 5000 евро за квадратен метър, са не повече от 2% от пазара. "Решаващият критерий е местоположението", твърди брокерът Цабел. Топ дестинации в Берлин са местата около Жендарменмаркт, Фридрихщрасе и Унтер ден Линден.

И ако предлагането остане ограничено, цените могат да подскочат още. "В международен аспект цени от 15 000 евро за квадрат не са толкова високи", казва Цабел. В Лондон по данни на Engel & Völkers за луксозен имот се искат и до 76 000 евро на квадратен метър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 12 години
"Става дума за това, да успеем да пренесем чувството за село в самия град"Хахаххахахха - това в София се случи още преди години:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още