IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Браншова организация готви регулаторна рамка за работата на брокерите

Участниците на имотния пазар по-скоро ще се саморегулират, но ще изискват държавни санкции при доказани некоректни практики

13:52 | 08.02.12 г.
Браншова организация готви регулаторна рамка за работата на брокерите

Работна група от Националното сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) готви регулаторна рамка за работата на брокерите, съобщи председателят на сдружението Иван Велков по време на семинар на тема „Имотите 2012: Нещата, за които не се говори”.

Организацията отдавна работи по законовата рамка, която да регламентира дейността по сделките с недвижими имоти. Експертите настояват и за създаване на браншови регулаторен орган, който да следи за спазването на професионалната етика и да налага санкции на некоректните специалисти от бранша, коментира председателят на сдружението.

“Колкото по-подреден пазар станем, толкова повече можем да очакваме, че плюсовете ни като пазар и потенцил могат да се развиват интензивно и прагматично”, обясни Иван Велков за Investor.bg.

Според експерта взаимоотношенията между участниците на пазара не е наложително да са обект на държавно регулиране, колкото да са съпоставими с прооевропейските тенденции за браншово саморегулиране.

“Виждаме ролята на държавата по-скоро в санкционирането и по-стриктното прилагане на мерки при видимо наличие на нелоялна и некоректна търговска практика”, каза Велков.

България като член на Европейския съюз има задължението да въведе европейския стандарт за предоставяне на услуги от брокерите на недвижими имоти, който беше официализиран през юни 2010, допълни той. Пълното му прилагане от страна на брокерите обаче е препоръчително, уточни председателят на сдружението.

В стандарта са дефинирани правата и задълженията на всички участници в процеса по предоставянето и получаването на услугата на брокера. Описани са ясно и конкретно задълженията както на посредника, така и на купувача и продавача.

Иван Велков добави, че на пазара на бизнес имоти, където става въпрос за междуфирмени взаимоотношения, практиката отдавна е надминала стандартите. По думите му за международния бизнес е важна унификацията на термини и практики, тъй като една и съща корпоративна фирма иска да ползва едни и същи услуги в различни географски точки.

“Ако ни се налага да пътуваме в чужбина или да живеем и работим дългосрочно извън родината, е добре да знаем от какви права се ползваме и какви задължения имаме. В България сме оставили малко или много на втори план въпроса доколко сме съпоставими с други пазари в това отношение”, заключи Иван Велков.

Той очаква задължителното прилагане на стандарта за услугите на брокерите да бъде изисквано преди всичко от информираните клиенти, от модерните и сериозни потребители на тези услуги, а не толкова от законодателя.

Благодарение на стандартизацията и регулацията пазарът на имотите в страната според експерта би се освободил от прекалено многото продавачи със свръхочаквания и спекулативните купувачи, чиито некоректни практики зачестиха, особено при бума в строителния сектор преди години.

Велков прогнозира, че в близките една-две години пазарът в България ще спре да използва като основен критерий при представянето на имотите цената им в квадратни метри.  “За потребителите е по-важно да знает по-скоро каква е реалната използваема площ, а също и какви ще са сумите, които ще платят за конкретен имот според дългосрочната му употреба, което да му даде солидна основа за информиран избор и правилно решение”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още