IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците се превръщат в основни чуждестранни купувачи на турски имоти

Турция бързо става изключително популярен избор за закупуване на имот, коментира експерт

13:17 | 02.09.11 г.
<p>
	Истанбул.&nbsp;<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Истанбул. Снимка: sxc.hu

Чужденци от 89 държави са закупили близо 111 200 имота в Турция, като 35 249 британци притежават 24 848 имота, показват официални данни на външния отдел на турския поземлен регистър, цитирани от онлайн изданието World Property Channel. Така поданиците на Великобритания се превръщат в едни от водещите купувачи на турски имоти, следвани от германците и гърците.

Анализи показват, че чужденци са купили имоти в 76 от 81-те турски провинции, като общо 12 190 от тези имоти са в икономическия център Истанбул.

В същото време, в отговор на търсенето от страна на купувачите, разходите по закупуване на имот в Турция нарастват стабилно, сочи индексът на жилищните имоти ReidIn. Само през юли цените за продажба в страната като цяло са се повишили с 0,83%, а в Истанбул повишението е с 1,05%.

Освен това купувачите търсят новопостроени имоти, които стават все по-популярни сред чужденците и търсещите второ жилище. Броят на купувачите на ново строителство през юли е нараснал със 7,29% на годишна база. При наемите също се наблюдава увеличение с 0,36%.

Рей Уидърс, директор на базираната в Турция компания Property Frontiers, коментира, че "Турция бързо става изключително популярен избор за закупуване на имот. В момента тя е сигурна дестинация с процъфтяващата си икономика, която се очаква да достигне около 2 трлн. долара до 2023 г., и с прогнози за нужда от 2,9 млн. жилища през следващите четири години, които да приютят постоянно нарастващото й население".

"Особено Истанбул, пулсът на нацията, и по-специално западните предградия около международното летище Ататюрк, предлагат не само най-добрите възможности за инвестиции, но и по-ниски цени, отколкото в останалата част на Европа, което прави града още по-атрактивен за потенциална покупка с цел отдаване под наем, особено като се имат предвид покачващите се наеми".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още