IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски бизнесмен с кипърски произход строи най-големия търговски парк в Румъния

Инвестицията в проекта с площ от 190 хил. кв. м е 350 млн. евро

19:01 | 10.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Визуализация на търговския парк Colosseum. Изображение: Nova Imobiliare</p>

Визуализация на търговския парк Colosseum. Изображение: Nova Imobiliare

Паникос Панаги, британски бизнесмен с кипърски произход, смята да изгради най-големия търговски парк в Румъния, пише Romania Insider.

Когато бъде завършен, проектът Colosseum се планира да има обща площ от 190 хил. кв. м.

Инвестицията в него е 350 млн. евро.

Първата фаза на търговския център, който се реализира в Китила, на 9 км северно от Букурещ, се планира да бъде завършена през есента на 2011 г. Той ще има 53 хил. кв. м търговски площи с наематели като Carrefour и веригата хипермаркети от типа „направи си сам“ Leroy Merlin.

След това към него ще бъдат добавени още 137 хил. кв. м, като центърът ще има общо 480 магазина и 10 хил. паркоместа.

Амбицията на инвеститора Nova Imobiliare е да превърне търговския парк в един от най-големите в Европа.

Строителството на проекта започна миналата година.

Наред с това британският бизнесмен притежава парцел в Букурещ, върху който планира да изгради жилищно селище, което ще предоставя жилища на до 70 хил. души. Проектът все още обаче не е стартирал, тъй като Панаги преценява, че сега „не е подходящ момент за жилищни инвестиции“.

Инвеститорът, който е базиран в Манчестър, притежава също и винарски бизнес в Кипър, както и развлекателен бизнес във Великобритания, като ресторанти, клубове и бинго зали.

Той започнал да изкупува земя в Румъния още през 2003 г., където досега е инвестирал собствени средства на обща стойност 39 млн. евро, както и допълнително банково финансиране.

Инвеститорът смята, че потреблението в Европа ще се подобри през 2014 г. Той преценява, че моментът на закупуването на земята в Букурещ е бил добър, но след това проектът се е забавил поради бюрократични и юридически промени.

„Не очаквахме да загубим шест допълнителни години, въпреки че дойдохме в точния момент в Румъния“, коментира той.

66-годишният Панаги прави своето богатство от бизнеса с бинго зали, първата от които отваря още през 1970 г. Той развива бизнеса си в най-голямата независима верига бинго зали в северна Англия, привличаща 2,5 млн. посетители годишно. През 2005 г. продава веригата си на британски инвеститор за 90 млн. паунда. По данни на North Cyprus Daily от края на 2009 г. Панаги е на 19-о място по богатство сред гръцките и кипърските бизнесмени  във Великобритания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още