IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските търговци затваряли по 14 магазина на ден през 2011

Половината магазини на някои търговски улици на Острова може да останат празни през следващите години

13:46 | 17.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Търговска улица във Великобритания. Снимка: Ewan-M. <em>Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Търговска улица във Великобритания. Снимка: Ewan-M. Лиценз: Creative Commons

Търговците във Великобритания са затваряли средно по 14 магазина на ден в стрната през 2011 г. Това сочат данни на Local Data Company (LDC), предоставени за целите на проучване на PwC .

Според информацията, базирана на множество търговци в 500 британски града, най-тежко засегнатите сектори са били книжарници, магазини за електроника, мебели, облекло, магазини за алкохол и цигари, барове и кръчми, както и туристически бюра.

Книжарници и електрониката са пострадали в най-голяма степен, тъй като техните продукти се продават все по-често по интернет пише Ройтерс.

За сметка на това други типове търговски обекти като магазини за евтино пазаруване, магазини за обувки, пекарни, супермаркети и други са избегнали негативния тренд, а някои дори са отчели ръст.

„Общото при търговците, изпаднали в затруднено положение, с които работим, е това, че те имат прекалено много локации“, коментира Майк Джървис, партньор в PwC.

По думите му по време на бума те са сключили договори за наем за сравнително дълъг период, които вече не са изгодни.

Според Матю Хопкинс, директор на LDC, спадът в броя на обектите се очаква да продължи и през 2012 г., което ще доведе до още по-голям дял на незаетите търговски площи.

BBC наскоро цитира проучване, според което средно над 14% от обектите на търговските на Острова стоят празни. На места делът достига до 30%. Мнозина очакват този процент да се повиши още през идните години. Според някои мрачни прогнози над половината от магазините на най-тежко засегнатите търговски улици може да останат празни.

Около 50% от договорите за наем в сила в момента, изтичат през следващите 2-3 години. Голяма част от тях едва ли ще бъдат подновени, коментира Хопкинс.

Въпреки тези негативни очаквания най-големите търговски улици във Великобритания продължават да се радват на голям интерес. Наскоро стана ясно, че испанска търговска верига е постигнала споразумение за наем на най-скъпата търговска улица в централен Лондон – „Ню Бонд Стрийт“, който ще постави нов рекорд за най-висок наем, сключван някога в британската столица.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
dosadnik
преди 12 години
Mи то не може всеки да си отвори по един дюкян, в който да продава китайски ***. Е Англия е голяма, имат предостатъчно много земя, която да я копат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Да дойдат в България, най бързо развиващия се и обещаващ пазар със строителството на молове (перачницата) в най-бедната и корумпирана държава в Европа може би, с най-ниските заплати и доходи в Европа ( отново), 3-ти по безработица в ЕС и всичко което е на последно място! Тука е рая на търговията, молове, магазини....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още