IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: Луксозните имоти у нас надценени с до 40% от реалната им стойност

Пазарът в горния сегмент се радвижва, но търсене за имоти над 1 млн. евро почти липсва

15:12 | 21.06.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: adriatic.hr</p>

Снимка: adriatic.hr

Подобно на общия жилищен пазар, и при луксозните имоти цената в момента е най-важният фактор при взимане на решение за покупка.

През последното тримесечие на 2010 г. и първото тримесечие на 2011 г. се забелязва раздвижване на българския пазар на луксозни имоти след период на застой, казват от компанията, специализирана в посредничеството при покупко-продажба на луксозни имоти Unique Estates .

„Основна мотивация на клиента при покупката на уникално жилище или къща остава цената. Същевременно в момента на пазара има предлагане на качествени имоти на атрактивни цени“, коментират от компанията.

Днес луксозен имот с цена над 1 млн. евро е предизвикателство за брокерите, защото почти липсва търсене над тези ценови нива.

От компанията казват, че миналата година се успели да постигнат една от най-добрите си сделки – продажба на имот с цена от 1,25 млн. евро.

Добрата цена и богатият избор на луксозни имоти постепенно разширяват и профила на потенциалните купувачи. Докато преди покупката на луксозен имот беше по възможностите на малцина, сега все повече хора от средната класа се замислят за такъв вид инвестиция, казват от компанията.

Към момента сделки за луксозни имоти се сключват предимно за имоти в София и районите около столицата. Има интерес към имоти и в района около Варна, но той е ограничен. Около Черноморието продавачите разчитат на търсене предимно от руски купувачи.

Цените на луксозните имоти, които се оферират в момента, са завишени с около 30-40% от реалните ценови нива, на които може да се сключи сделка. Поради тази причина има имоти, които "залежават" с години, смятат от компанията.

В момента купувачите правят по 13-17 огледа преди да се спрат на конкретен имот, като преди години това се е сключвало едва на 5-ти оглед.

Близо 90% от клиентите на луксозни имоти не ползват банково кредитиране.

По данни на компанията средните цени на базата на сключени сделки в горния ценови сегмент на пазара са между 1000 евро на кв. м за „Лозенец“ и 2500 евро на кв. м за района Докторски паметник.

Разбира се има и изключения, като имот на бул. Цар Освободител, където цената е 3000 евро на кв. м, обясняват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
Охо, значи от другата страна пък трябва да се организира група за контранатиск от страна на купувачите, така че, всеки, който прави прогнози, че обратно - цените ще се вдигат, да се чувства заплашен, че на него пък ще му се вдигнат здравните вноски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
За какви луксозни имоти става въпрос тука в България, след като до тях се стига по планински еко пътечки !!?:)))).. Тия дето са си купили са мнооого далеч от реалността що е то лукс. Язък за парите за които са поемали толкова много риск в процеса на краденето им! Но всичко е въпрос на лично възприятие. Щом са щастливи да си ги обитават със здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
sensei
преди 12 години
Мда-а-а-а! Баровците от Бояна и Драгалевци могат и да го набият този, дето им натиска публично цените надолу, но не могат да набият нито един клиент да дойде да им купи имотите на тези цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Много ми е любопитно колко имота за над милион продадоха около Докторски паметник че нещо не ги виждам. 2500 на квадрат 1М значи 400 квадрата. Вярно че апартаментите там са големи, ама около 250 квадрата макс. Да има някоя къща да са продали и ХОП статистика. Ей прогнозисти и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 12 години
имам усещането , че този спекулант/професионалист с тези "прогнози" за 40 % над цените може да яде бой някъде - баровците от Бояна и Драгалевци като нищо ще му спретнат една болезнена "контрапрогноза" за това че им бърка в джоба като им натиска публично цените надолуне че съм лош пророк , но тези "анализи" се правят от по-силни субекти -дано има солидна здравна застраховка , че току виж му потрябвала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още