IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на лондонските небостъргачи изложен на риск от липса на наематели

Търсенето в момента е слабо да подкрепи изграждането на нови небостъргачи, но дългосрочно предприемачите вярват в офис пазара в централен Лондон

14:33 | 19.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Визуализация на проекта за небостъргач Walkie Talkie. <em>Изображение: Land Securities</em></p>

Визуализация на проекта за небостъргач Walkie Talkie. Изображение: Land Securities

Бумът на строителството на небостъргачи в централен Лондон може да бъде осуетен от съвпадението на редица отрицателни обстоятелства в глобалната икономика, които превърнаха мащабни спекулативни проекти в хазартна игра, свърана с ниския апетит за наеми, пише Ройтерс.

Тези предприемачи хвърлят много рисковани зарове, коментира Алън Картър, анализатор на пазара за имоти в Evolution Securities.

Проекти като The Shard, Pinnacle, Walkie Talkie, Cheesegrater ("Рендето") и други са на различни етапи от своето изграждане, но отдаването на площите върви с бавни темпове.

Общо те ще добавят на пазара 3,7 млн. кв. фута (близо 344 хил. кв. м) нови офис площи до 2015 г.

Въпреки това опасенията относно кризата с държавния дълг в еврозоната, ниския икономически ръст и понижението на кредитния рейтинг на САЩ накараха компаниите да се замислят, преди да наемат нови офиси, казват специалисти.

Няколко предприемачи обявиха, че смятат да се възползват от недостига в предлагането на първокласни офис площи в Ситито.

По прогнози на Savills средните наеми за най-добрите офиси в Ситито вероятно ще достигнат 66 паунда на кв. фут (710 паунда на кв. м) до 2015 г. от 50 паунда сега.

„Ще трябва да сте много смела компания, за да се ангажирате с няколко хиляди кв. фута точно сега. Интуитивното усещане за строежа на тези кули в момента не е добро“, коментира Картър.

По данни на CBRE отдадените площи в Ситито през първите шест месеца са 1,73 млн. кв. фута, което е с 26% по-ниско от средното ниво за последните 10 години.

Инвестиционни обещания

Преди скорошния спад на капиталовите пазари широкият индекс на компаниите за имоти в Лондон отбеляза ръст от 16,5% от началото на годината до 5 юли. Според Картър този ръст се дължи на схващането, че офис пазарът в централен Лондон е много силен.

Книжата на Land Securities и British Land, които развиват кулите Walkie Talkie и „Рендето“, поскъпнаха съответно с 31,3% и 19,9% за този период, спрямо ръст от 2,1% на индекса FTSE 100.

Картър коментира, че тези ръстове са базирани на обещанията на компаниите за бързи печалби, но всъщност това може да не е точно така.

Съкращенията на работни места, които финансовите компании и банките обявиха, ще разклатят още повече плановете на предприемачите, коментира Майк Прю, анализатор в Jefferies International.

Предвид пониженото търсене на площи някои предприемачи може да склонят на по-ниски наеми, за да подпишат договори сега, вместо да очакват напразно по-изгодни сделки, коментира Прю.

Според предприемачите обаче търсенето ще се завърне поради традиционно големия интерес към площи в централен Лондон.

Робърт Ноел, управляващ директор за Лондон на Land Securities, казва, че на пазара в централен Лондон до 2014 г. ще излизат около 4,9 млн. кв. фута годишно. За сравнение, средното дългосрочно ниво на усвояването на офис площи е 6,3 млн. кв. фута на година.

Напрежението затруднява нещата, но компаниите винаги ще имат нужда да заемат сгради, които са годни за техните нужди, казва той, като добавя, че вълна от договори, чийто край настъпва през следващите години, ще помогне на предприемачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още