IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бургаският окръжен съд отстрани от длъжност кмета и главния архитект на Несебър

Двамата са обвинени за нарушения при продажбата и издаването на разрешение за строителство върху защитени територии, в които попадат и дюни

16:34 | 22.02.13 г.
Бургаският окръжен съд отстрани от длъжност кмета и главния архитект на Несебър

Бургаският окръжен съд отстрани от длъжност кметът на Община Несебър Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов, предаде БТА.

Прокуратурата поиска отстраняването им, за да не пречат на събирането на доказателства и свидетелски показания по разследването на скандалната сделка с дюни, която разбуни духовете в страната около новогодишните празници.

Кметът и главният архитект на Община Несебър са обвинени за нарушения при продажбата и издаването на разрешение за строителство върху защитени територии, в които попадат и дюни. Двамата съобщиха, че ще обжалват съдебното решение да бъдат отстранени от длъжност. Адвокатите на Димов и Димитров заявиха в съда, че двамата не само не са пречили, но до момента дори са подпомогнали разследването по случая.

Теренът, заради който двамата бяха привлечени като обвиняеми, е част от дюните в защитената зона Ахелой-Равда-Несебър, които са включени и в европейската екомрежа Натура 2000. В района обаче от години тече активно строителство и има съмнения, че са застроени и други дюни.

Междуведомствената комисия за разглеждане на казуси със земя държавен горски фонд и увреждане на природата по южното Черноморие, назначена със заповед на областния управител на Бургас Константин Гребенаров, обаче заключи, че земята е горски фонд, а не дюни. Все пак продължава проверка за това как територията е била преотредена и впоследствие застроена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още