IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 9-та в света по спад на цените на жилищата

Ирландия продължава да е номер едно по годишен спад за третото тримесечие, а на другия полюс е Дубай, където са отчетени най-големи ръстове

15:55 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор
България е 9-та в света по спад на цените на жилищата

България отстъпва до 9-то място по годишен спад на цените на жилищата в глобалната класация на онлайн изданието Global Property Guide.

През третото тримесечие е регистрирано понижение на цените на жилищата у нас от 6,84% на годишна база, а спрямо второто тримесечие намалението е 3,5%.

Ирландия продължава да води в класацията, като за периода юли-септември е отчетен годишен спад на цените на жилищата от 13,17%, а спрямо периода април-юни понижението е 0,03%.

Второто място е за Гърция, където е отчетен годишен спад от 11,87% и тримесечен от 2,78%.

Първата петица се допълва от Холандия и Румъния, а топ 10 – от Португалия, Хърватия, Полша и Пуерто Рико.

Най-силен ръст на цените на жилищата е регистриран в Дубай – 13,46% на годишна база през третото тримесечие и 3,22% спрямо предходния тримесечен период.

Следваща в класацията е Бразилия с регистрирано годишно повишение на цените от 12,46%, а третата позиция е за Хонконг, където е отчетен ръст на цените от 10,76%.

Първата десетка се допълва от Австрия, Норвегия Малайзия, Индия, Турция, Филипините и Нова Зеландия.

През третото тримесечие се отчитат смесени сигнали на пазара на жилища в глобален план, посочват от изданието. Лошите новини основно са концентрирани в Европа, като мащабите на пониженията на европейския жилищен пазар като цяло продължават да изненадват експертите.

Ускорява се понижението на цените на жилищата в Гърция, Испания, Холандия, Португалия, Хърватия и Литва, отчитат от изданието.

Продължава възстановяването на американския жилищен пазар, докато на азиатските пазари е ясно изразена тенденцията на забавяне заради усилията на правителствата да направят жилищата по-достъпни за местните купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още