IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е била осма по спад на цените на жилищата за 2012 година

Гърция е изпреварила Ирландия и вече е лидер по спад на цените на жилищата, а Хонконг - по ръст

09:10 | 12.03.13 г. 4
България е била осма по спад на цените на жилищата за 2012 година

България е била осма в класацията на онлайн изданието Global Property Guide по спад на цените на жилищата през 2012 г.

Данните на изданието също потвърждават, че спадът на цените у нас се забавя. През последното тримесечие е било отчетено понижение от 1,2% спрямо предходното тримесечие, когато беше регистрирано понижение от 3,5%.

За цялата 2012 г. е отчетено понижение на цените на жилищата от 5,42%, докато през 2011 г. беше измерен спад от 8,67 на сто.

Ирландия вече не е лидер по поевтиняване на жилищните имоти и е паднала до 7-мото място в класацията точно преди България. През миналата година е регистриран спад на цените на жилищата там от 5,65%, след като през 2011 г. понижението достигна 18,68 на сто. За тримесечието пък дори е отчетен лек ръст от 0,4 на сто.

Лидерската позиция отново се държи от Гърция, където през миналата година е регистриран спад на цените на жилищата от 14,22%, след като през 2011 г. беше отчетено понижение от 9,2%.

Второто място е за Испания, където понижението на цените на жилищата се е ускорило до 12,73% през 2012 г. от 9,27% през 2011 г.

Третата позиция е за Холандия, където поевтиняването на жилищата се е ускорило до 9,52% от 5,76%. Първата десетка се допълва от Хърватия, Словения, Португалия, Полша и Литва.

През миналата година Хонконг отново е изпреварил Дубай и е лидер по поскъпване на жилищата. През миналата година е отчетено повишение на цените от 20,37% спрямо 5,08% през 2011 г.

Цените в емирството също са продължили да растат, като през 2012 г. повишението достига 19,91%. Трета е Турция с ръст от 10,55%, а десетката се допълва от Бразилия, Нова Зеландия, Индия, Дания, САЩ, Норвегия и Филипините.

От изданието посочват, че възстановяването на американския пазар на имоти продължава, което се отразява положително и на цените, и на строителната активност. Позитивни сигнали се отчитат и на някои европейски пазари, които бяха потънали в сериозна депресия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Качеството е само една от причините цените да продължат да падат и може би най-маловажната. Фундамента на имотния пазар в БГ е много слаб, и цените трябва да продължат да падат, докато отразят този фундамент. Всичко останало е без значение или в най-добрия случай с временно значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
Rumen_
преди 11 години
Истината е, че на имотния пазар има все още твърде много въздух под налягане. Качеството на повечето продавани имоти въобще не съответства на представите на собсвениците им за това, каква трябва да е цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Да купуваш или продаваш по съвет на брокер недвижими имоти е сигурен път към провала. Имотния пазар в БГ има още малко, за да достигне дъното в номинални стойности и от там ще продължи надолу в реални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
А дилъри разни пишеха из investor-а че дори цените вече се вдигали....ден след ден и час след час!!!!!! Все нагоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още