IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е петият от осемте най-проблемни пазари на имоти в света

Въпреки че евтините сделки на тези пазари могат да звучат привлекателно, те могат да създадат проблеми на непредпазливите инвеститори

16:51 | 13.12.11 г.
<p>
	Изглед от София. <em>Снимка: iursu. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Изглед от София. Снимка: iursu. Лиценз: Creative Commons

България е един от осемте най-проблемни пазари на недвижими имоти в света, според класация на компанията IPSBMV, цитирана от онлайн изданието This is Money.

Страната ни е класирана на пето място, като експертите посочват, че на пазара предстоят още спадове.

В момента има много британски и ирландски инвеститори, които са "в капан", тъй като в България е трудно да се намерят наематели, а в същото време нарастват проблемите със собствеността на имотите, посочват от IPSBMV.

Челното място в списъка се пада на Ирландия, следвана от САЩ, откъдето започна кризата с "лошите" имоти, Унгария и Гърция. След нас се нареждат Кипър, Испания и Португалия.

Като цяло проблемен пазар означава ниски цени и в някои случаи привлекателни сделки, които биха могли да изкушат инвеститорите. В някои райони цените на имотите, предлагани от строители, са изключително ниски. В много случаи дори банки продават имот, придобит от неизрядни кредитополучатели на изключително примамливи цени.

Въпреки че евтините сделки могат да звучат привлекателно, "лошите" имоти могат да създадат проблеми на непредпазливи инвеститори, готови да "кривнат" от утъпканите пътеки, с риск да не видят ръст през следващите 20-ина години.

Ирландия

В Ирландия цените продължават да падат, а в Дъблин са с над 50% под пиковите равнища от 2007 г. Джеймс Хикман, управляващ директор на валутната компания Caxton FX, предупреждава, че икономиката на страната неизбежно е свързана със случващото се в еврозоната.

"Ако се случи най-лошото и Ирландия излезе от еврозоната, ще сме свидетели на ръст на инфлацията, още по-голямо свиване на икономиката и спад на жилищния пазар. Въпреки че цените на жилищата може да са ниски в момента, твърде рано е да се каже дали икономиката на страната ще се подобри, ето защо инвестицията в имот в Ирландия може би не е най-разумният избор", коментира той.

Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още