IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е трета по спад на строителната продукция в ЕС през октомври

Спадът за месеца у нас се забавя до 9,5% на годишна база от 11,5% през септември, когато бяхме втори по спад в съюза

13:30 | 19.12.11 г.
България е трета по спад на строителната продукция в ЕС през октомври

България отстъпва до трето място по годишен спад на строителната продукция в Европейския съюз (ЕС) през октомври, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Докато през септември държахме втората позиция с намаление от 11,5%, то през октомври понижението в строителството достига 9,5%.

Изпреварват ни Словения с годишен спад на строителната продукция от 25,3% и Португалия с намаление от 11,3%. Най-голям годишен ръст в строителството през октомври е регистриран в Полша (9,4%), Швеция (7,3%) и Германия (1,6%).

Като цяло за държавите от Еврообщността и за страните от еврозоната през октомври годишният спад в строителството се задълбочава до съответно 2% и 2,8%.

Месечното понижение в строителния сектор е 1,4% за държавите от валутния съюз на Европа и 1,3% за всички членки на Евросъюза.

Ревизирани надолу са и месечните данни за септември. Окончателните оценки на Евростат показват, че месечният спад на строителната продукция в еврозоната е бил 1,5%, а не първоначално обявените 1,3%. Измерен е по-дълбок спад и в страните от ЕС - 1,1% вместо първоначално обявения 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още