IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в ЕС по годишен спад на строителната продукция през септември

Родното строителство се свива с 12%, като ни изпреварва само Словения, а с най-силен ръст са Полша, Швеция и Холандия

15:47 | 17.11.11 г.
България е втора в ЕС по годишен спад на строителната продукция през септември

България е втора в Европейския съюз (ЕС) по годишен спад на строителната продукция през септември, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Европейската статистика показва, че строителната продукция в страната ни е регистрирала понижение от 11,5% през деветия месец на годината спрямо аналогичния месец на миналата година.

Изпреварва ни само Словения с отчетен спад на строителната продукция от 17%. След нас е Португалия с отчетено намаление на строителната продукция от 10%.

На другия полюс е строителният сектор в Полша. Строителната продукция в страната е регистрирала годишен растеж от 17,1% през септември. На второ място е Швеция с повишение на строителната продукция от 6,3%, следвана от Холандия, където увеличението е 5,2%.

Средно за ЕС през септември спрямо септември 2010 г. строителната продукция е регистрирала растеж от 0,6%, а за еврозоната – 0,4%.

На месечна база обаче строителната продукция както в еврозоната, така и във всичките 27 държави-членки на Еврообщността отбелязва спадове от съответно 1,3% и 1%.

Ревизирани надолу са данните за август. Според актуализацията строителната продукция в еврозоната през август е отбелязала месечен спад от 0,4% вместо първоначално обявения ръст от 0,2%, а в целия ЕС – спад от 0,3% вместо първоначално обявения нулев ръст.

Най-големи месечни спадове на строителната продукция за измерени във Франция (-5,8%), Португалия (-5,1%) и Великобритания (-2,3%), а най-големи месечни ръстове – в Словения (7,8%), Полша (4,1%) и Словакия (3,9%).

През септември на месечна база строителството на сгради се е свило с 0,6% в еврозоната и с 1,5% във всички държави от Общността. На годишна база обаче строителството на сгради е нараснало с 0,3% в еврозоната и е останало стабилно в 27-те държави-членки.

Гражданското строителство е намаляло с 0,8% в еврозоната през септември спрямо август, но е нараснало с 0,2% в целия ЕС. На годишна база гражданското строителство е останало без промяна в еврозоната, а в ЕС е нараснало с 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още