IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Румъния потопиха резултата на собственика на Galleria Stara Zagora

Компанията отчете обезценки за 296 млн. евро за 2011 г., по-голямата част от които се дължаха на България и Румъния

12:34 | 06.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Изображение: GTC</em></p>

Изображение: GTC

Негативната икономическа конюнктура и неблагоприятната среда на пазарите в България и Румъния бяха едни от основните фактори за негативните резултати на собственика на Galleria Stara Zagora – инвестиционната компания Globe Trade Centre S.A. (GTC), за 2011 г.

Компанията завърши годината с нетна консолидирана загуба от 338 млн. евро в сравнение с печалба от 29 млн. евро година по-рано.

Загубата, която според Ройтерс доведе до оставката на дългогодишния председател на борда на директорите на компанията Ели Алрой, се дължи до голяма степен на обезценка на активите на компанията на някои от пазарите, на които оперира.

GTC, която наред с мола в Стара Загора, има още три проекта за търговски центрове у нас, развива дейност предимно на пазарите в Централна и Източна Европа, включително Русия и Украйна.

Общо 296 млн. евро от загубата се дължат на обезценка на активи, от които 191 млн. евро – в България и Румъния.

Загубите от инвестиционните имоти и обезценките на инвентара и парцелите в портфолиото на компанията бяха отчетени главно заради дълговата криза в еврозоната, която доведе до понижение на наемните нива, очакваните приходи от наем и повишението на доходността, главно в България, Румъния и Хърватска, обясняват от компанията.

В своя годишен отчет за приходите от GTC обясняват, че дадени пазари от региона понасят в по-голяма степен негативите от несигурната обстановка.

Някои страни, в които компанията развива дейност, включително България и Румъния, бяха негативно повлияни от понижените търговски отношения с техни традиционни партньори като Гърция и Италия, казват от компанията.

Глобалната икономическа и финансова криза, както и дълговата криза в еврозоната, които изиграха негативна роля върху бизнеса на компанията през последните години, са показателни за степента, в която тя е уязвима от експозицията си към икономиките в региона.

Като основни резултати от създалата се обстановка се посочват понижените нива на наемите в България и Румъния, както и повишените нива на доходността в сектора на бизнес имотите в тези две страни, наред с Унгария и Хърватска.

Само за последното тримесечие компанията, чиито книжа загубиха близо две трети от стойността си миналата година, отчете, че портфолиото й е загубило 105 млн. евро от стойността си. През предходните две тримесечия обезценките бяха на стойност 191 млн. евро.

Близо половината от обема на бизнеса на компанията се осъществява в България, Румъния, Хърватска и Унгария.

У нас компанията има проекти за молове в Русе, Стара Загора, Варна и Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още