IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България влезе в топ 5 на най-лошите пазари на имоти за британците

Цените на имотите в България, която е била „новата Испания“ за британските инвеститори, сега са „в свободно падане", констатират от Colordarcy

17:19 | 22.12.11 г.
България влезе в топ 5 на най-лошите пазари на имоти за британците

България е била четвъртият най-лош пазар на имоти за британците през 2011 г., според класация на консултантската компания Colordarcy.

Наскоро изданието „Time is Money” определи страната ни като петият от осемте най-проблемни пазари на имоти в света за британските инвеститори и прогнозира още спадове в сегмента.

Компанията отбелязва, че някога България е била „новата Испания“ за британските инвеститори. Сега обаче цените на имотите в страната ни са „в свободно падане“, а пазарът е доминиран предимно от руски купувачи.

Експертите посочват, че много британци са в капана на инвестициите във ваканционни имоти по Черноморието и в курортното градче Банско. Според данни на компанията цените у нас са паднали с близо 11% през 2011 г. и няма никакви индикации, че дъното им ще бъде достигнато скоро.

Компанията предупреждава британските инвеститори, че пазарът на наеми у нас е силно свит. Дори и британците да искат да излязат със загуби от инвестициите си в България, това също е трудно постижимо според консултантите, защото купувачи също няма. Компанията посочва, че много строителни предприемачи не могат да си продадат вече изградените имоти.

Най-проблемният пазар за британския купувач на втори дом е Ирландия, посочва компанията. Според данните на консултантите цените на жилищата в страната са се понижили с 60% спрямо пиковите си нива отпреди кризата.

Втората позиция в класацията заема Кипър. Експертите твърдят, че дори най-големите фенове на Острова на Афродита вече се отказват от инвестиции във ваканционни имоти там заради опасностите от гръцката криза и експозициите на местните банки към гръцки дълг.

Третото място заема самата Гърция, а петата позиция е отредена на Чехия, където високите цени, свръхпредлагането и ниската доходност са истински кошмар за британския инвеститор.

Компанията посочва, че добрият пазар на имоти трябва се намира в държава със стабилна икономика, добри перспективи пред възможностите за капиталов растеж, развит и стабилен пазар на наеми и достъп до ипотечно финансиране.

Като цяло за пазара на имоти в Европа компанията отбелязва, че има „светъл лъч“. Експертите посочват, че се откриват атрактивни възможности за инвестиции във всякакви имоти, но е по-добре купувачите от Острова да ги потърсят извън пределите на Стария континент и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още