IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CBRE купува по-голямата част от бизнеса с имоти на ING за $940 млн.

Най-голямата агенция за бизнес имоти в света придобива компании, които управляват активи за общо 44,7 млрд. евро

10:52 | 16.02.11 г.
CBRE купува по-голямата част от бизнеса с имоти на ING за $940 млн.

Най-голямата брокерска компания за бизнес имоти в света - CB Richard Ellis Group Inc. (CBRE), постигна споразумение за покупката на по-голямата част от глобалното подразделение за инвестиционно управление на имоти на ING Groep NV за около 940 млн. долара, предаде Bloomberg.

CBRE ще придобие от ING Real Estate Investment Management (REIM) нейните дъщерни дружества ING REIM Europe, ING REIM Asia и Clarion Real Estate Securities, които управляват активи за общо 44,7 млрд. евро, посочват от базираната в Амстердам ING в свое изявление.

Плановете на CBRE да придобие мажоритарен дял от подразделението за имоти на ING, създавайки най-големия фонд за имоти в света, станаха известни през януари.

Холандската компания е постигнала споразумение също за продажбата на дялове във фондове на REIM на стойност 100 млн. долара, както и на компанията за инвестиционно управление на имоти Clarion Partners. Последната ще бъде купена съвместно от своя мениджмънт и Lightyear Capital LLC.

ING намалява инвестициите си в имоти с цел да ограничи рисковете и експозицията си към пазара. Към края на декември нейното подразделение за инвестиционен мениджмънт на имоти е управлявало активи за 66,2 млрд. евро, включително Световния търговски център в Амстердам, за над 650 клиента.

Очакванията са сделката да донесе печалба от около 500 млн. евро за ING.

За CBRE придобиването носи „много по-постоянен поток от приходи“ поради стабилните такси за управление на активи, коментира Бен Типин, анализатор в базираната в Ню Йорк компания за проучвания в сектора на бизнес имотите Real Capital Analytics Inc.

„Те се превръщат в най-големия мениджър на имоти в света“, казва той.

Очакванията на ING, най-голямата холандска компания в сектора на финансовите услуги, са сделките да бъдат финализирани през второто полугодие. Миналата година тя продаде дела си в канадската компания за индустриални имоти Summit Industrial Fund LP.

Австралийският бизнес на ING REIM, който управлява над 4,8 млрд. евро в пет публични фонда, не е част от сделката. За в бъдеще ING смята да се изтегли и от пазара в Австралия, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още