IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища отбелязаха най-силния си ръст от 4 години

Неспирното покачване на цените се дължи на ограниченото предлагане, тъй като строителството на нови имоти все още остава под нивата отпреди кризата

12:51 | 28.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на британските жилища отбелязаха най-силния си ръст от 4 години

Цените на жилищните имоти във Великобритания се повишиха за 14-и пореден месец през февруари, като ръстът на годишна база е най-силен от близо четири години, съобщава CNBC, позовавайки се на данни на английската банка Nationwide. На месечна база повишаването се е забавило до 0,6% спрямо 0,8% през януари, но на годишна база се отчита ръст от 9,4%.

Неспирното покачване на жилищните цени се дължи на ограниченото предлагане, тъй като строителството на нови имоти все още остава под нивата отпреди кризата, казаха от банката.

„Търсенето, от своя страна, бива поддържано от рекордно ниските лихви, достъпността на заемите и увеличаващото се потребителско доверие, благодарение на добрите резултати в заетостта през последните тримесечия“, заяви главният икономист в Nationwide Робърт Гарднър.

Сделките в брой поддържат стабилно ниво от 2008 г. насам, тъй като ниските лихви на Острова, а и навън, стимулират паричния поток към различни активи, включително и недвижимо имущество.

„Тези тенденции може и да се обърнат или поне да се забавят в близките години, ако тегленето на ипотечни кредити продължи да се увеличава заради тяхната достъпност и условията на трудовия пазар“, каза Гарднър.

Покупките на имоти в брой са равномерни в цялата страна и Лондон не прави изключение, казаха от банката, въпреки че цените в столицата са почти двойно по-високи – около 345 хил. лири в Лондон срещу 174,5 хил. за останалата част от страната през четвъртото тримесечие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още