IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в България продължават да търсят дъното

Темповете на спад леко се забавят, като за второто тримесечие поевтиняването е с 2,6% на годишна база след понижението от 4,3% за предходното

16:11 | 11.09.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През второто тримесечие на годината спрямо първото цените на жилищата у нас са се покачили с минималните 0,2%. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

През второто тримесечие на годината спрямо първото цените на жилищата у нас са се покачили с минималните 0,2%. Снимка: Investor.bg

Цените на жилищата в България са продължили да падат и през второто тримесечие, макар и с по-бавен темп, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

От компанията отчитат, че в периода април-юни цените на жилищата у нас са се понижили с 2,6% спрямо аналогичния период на миналата година, което ни нарежда на 16-то място в глобален мащаб. За сравнение, годишният спад на жилищните цени през първите три месеца на годината беше 4,3%.

Консултантите отчитат, че през второто тримесечие на годината спрямо първото цените на жилищата у нас са се покачили с минималните 0,2 на сто. В сравнение с последните три месеца на миналата година обаче за периода април-юни е измерено намаление от 0,3%.

Страната ни е наредена на 39-то място в класацията на компанията, изготвена на базата на наблюденията й на 54 жилищни пазари по света.

Ирландия удържа първенството и е жилищният пазар с най-голям годишен спад на цените на жилищата – 14,4% през второто тримесечие, след като през първите три месеца на годината беше регистрирано понижение от над 16 на сто.

Второто място е за Унгария с 11,2%, следвана от Гърция с 10,3%. Челната петица се допълва от Испания и Португалия, а в десетката място намира дори и Китай, където е отчетен 7,1% годишен спад на цените на жилищата през второто тримесечие.

В периода април-юни най-силно са поскъпнали жилищата в Бразилия – с 18,4% на годишна база. на второ място е Австрия с 11% ръст на цените, а на трето – Турция с 10,5%.

Първата десетка по ръст на цените на жилищата се допълва от Русия, Колумбия, Исландия, Хонконг, Естония, Норвегия и Германия.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от консултантската компания, е нараснал с 1,1% през второто тримесечие спрямо първото, което е най-силният тримесечен ръст от последните три месеца на 2009 г., отчитат експертите.

Скромното възстановяване на цените в глобален мащаб се дължи на стабилното представяне на основните жилищни пазари по света, посочва се в доклада на компанията.

Данните показват, че в периода април-юни цените на жилищата на 25 от наблюдаваните пазари са се покачили с по-бързо темпо, отколкото година по-рано.

Това обаче трудно може да компенсира слабото представяне на жилищните пазари в Европа, посочват от компанията. Възстановяването им е възпрепятствано от увеличаващата се безработица на Стария континент, затегнатото финансиране и ниското потребителско доверие.

Хонконг остава лидер по среден ръст на цените на жилищата през последните пет години с отчетено повишение от 98,8%. Следва го Китай, а третата позиция е за Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Но предполагам, че mick е или политик или работи за държавата. А за ухото на политиците и правителствата по-високите данъци са като блаженна музика и мехлем за душата. Защото колкото повече данъци, толкова повече пари минават през тях и толкова повече възможности за лично облагодетелстване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Явно има сериозна системна грешка в имотния сектор след като има хора, които вярват, че по-високи данъци ще доведат до по-ниски цени и по-ефективна икономика. Това е някакво безумие - да искаме по-високи данъци. Нормалната логика е, че данъците са бреме и колкото са по-ниски толкова е по-добре. При имотите обаче не било така. Защо? Защото явно има нещо много сериозно сбъркано. И то трябва да се оправи, а не да се искат по-високи данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 11 години
Поддръжката на инфраструктурата. На имотите. На хората. Това е една голяма част от икономиката в една нормална държава. При нас - клони към нула. Отделно неизползваните имоти не създават нищо. От актив стават пасив. В нормалните държави, държавата има интерес имотите да се използват по предназначение - а не да стоят неизползвани или неефективно използвани. И се грижи за това. Защото всяка човешка дейност има нужда от имот, неоправданото увеличаването на цените води до неефективна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
mick
преди 11 години
Като започнат да вдигат данък сгради година по година.. до нормални нива от 1% от пазарната стойност. Тогава вече ще имаме пазар, че и икономика. Дотогава.. всичко ще е изчакване. Просто защото е по-лесно - имота се държи, нищо че се руши, буренясва, важното е че държи цена/или поне бавно пада/. Нищо, че градовете и селата стават гета. Важното е далаверата. Нищо, че няма работа. Нищо, че няма заплати. Ами как да има, след като никой не иска да си ремонтира имота? Като не се ремонтират кварталните улици, като не се поддържат. Всички гледат износа. Ама икономиката в основната си част е вътрешна. А ние основните и най-важни дейности сме ги отсвирили още от 20 години насам. Инфраструктурата е в ужасно състояние. Всъщност ниският данък имоти, от една страна увеличава цените на имотите, но от друга намалява парите за подръжка и в същото време повдига цената на самата поддръжка. Щото няма как имотите да са скъпи а поддръжката евтина. Обратното до един момент е също вярно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
bubblehead
преди 11 години
интерсно какъв интрес имат сайт като Инвесор да пропелва катастрофата на имотния пазара гаче никoй друг в тая сбъркана държава не го прави та с големи букви четем "Цените на жилищата в България продължават да търсят дъното"и после с по малки "Темповете на спад леко се забавят, като за второто тримесечие поевтиняването е с 2,6% на годишна база след понижението от 4,3% за предходното" а всъшност новината е с малки букви и едвам се намира от объркания изречения и тя именно е "През второто тримесечие на годината спрямо първото цените на жилищата у нас са се покачили с минималните 0,2%."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
naso_fr
преди 11 години
Купувайте, тупанчета, сега ще се обърне тренда. Купувайте, да ударите киоравото!Ама при 4 млн. с кредити, май няма кой да чуе вече. Терикатчета са българите, пак световните богаташи ги натириха здраво. А те гледат съседа да не ги метне нещо.Тупанчета, купувайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Както в туризма, производство, услуги, така и в строителството, освен заради спукания пазарен балон, цените ще копаят дъното и заради отчайващо ниското качество, като цяло. Неуредени документи, измами, влагане на материали не по спесификация, продажба на и.ч. по няколко пъти и стремеж за 600-800%печалба. Е, свърши онази....Сега на себестойност, в най-добрия случай, да им до`де акълот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още