IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Кипър бележат спад за шесто поредно тримесечие

През април, май и юни цените на къщите и апартаментите на острова са се понижили с 0,9%

16:27 | 21.10.11 г.
Цените на жилищата в Кипър бележат спад за шесто поредно тримесечие

Цените на жилищата в Кипър през второто тримесечие са отбелязали спад за шесто поредно тримесечие, сочат последните данни на Кипърската централна банка, цитирани от онлайн изданието Cyprus Property News.

Докладът на банката показва, че кризата в бранша продължава, а възстановяване едва ли ще настъпи преди 2013 г. През април, май и юни (преди унищожителните експлозии в Мари да убият 13 души и да изравнят със земята електроцентралата във Василикос) цените на къщите и апартаментите са се понижили с 0,9%.

Цените в Пафос са паднали с 2,3%, а в Никозия спадът е с 0,2%. Цените на апартаментите в крайбрежните градове също са намалели, като най-тежко е положението във Фамагуста.

На годишна база спадът е с 4,9%, сочат данните на централната банка. Понижението се дължи най-вече на по-ниските цени на апартаментите - с 6,5%, докато при къщите спадът е с 3,7%.

За последните дванайсет месеца най-голям е спадът на цените на апартаментите в Пафос - със 18,4%, следван от Ларнака с 10,8%.

Оценителят Полис Курусидес смята, че негативната тенденция при цените на имотите ще продължи през следващата година и половина, освен ако не се появи някакъв фактор, който драстично да промени ситуацията. "Като че ли няма положителни сигнали", казва той.

В изявление за StockWatch председателят на Кипърската асоциация на строителните компании Лакис Тофаридес оспорва валидността на данните и подчертава, че става въпрос за изолирани данни, които не отразяват реалната обстановка. "Играта със спадовете на цените удари дъното, няма друг спад", твърди той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още