IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Португалия падат

Пониженията са особено осезаеми в райони като Порто и Лисабон, въпреки че в Алгарве се наблюдава забавяне на темпа на спад

10:32 | 28.06.11 г. 1
<p>
	Лисабон. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Лисабон. Снимка: sxc.hu

Цените жилищата в Португалия са отбелязали спад през май, сочат нови статистически данни, цитирани от изданието Realty&Investments. Последното изследване на пазара на жилища в страната, изготвено от Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) и Confidencial Imobiliario, показва, че темпът на понижение на цените се е ускорил през май спрямо предходните месеци, основно поради по-слабото търсене. 

Пониженията са особено осезаеми в райони като Порто и Лисабон, въпреки че в Алгарве се наблюдава забавяне на темпа на спад на стойностите на имотите.

"Въпреки че ситуацията в национален мащаб изглежда доста мрачна, резултатите от изследването очертават някои обещаващи регионални тенденции през май. Както новите запитвания, така и договорените продажби в Порто и Алгарве бележат по-слаб темп на понижение спрямо април," обяснява старши икономистът от RICS Джош Милър.

В доклада си за април Милър отбеляза, че сред факторите, характеризиращи португалския имотен пазар, са по-слабата активност, по-ниските цени и спадът в доверието, наред с високите нива на безработицата и нарастващата инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още