IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания растат повече от очакваното през октомври

Затягане на жизнения стандарт и увеличение на лихвените проценти вероятно ще охладят пазара

10:54 | 03.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали повече от прогнозираното през октомври въпреки края на данъчните облекчения по покупките. Ипотечният кредитор Nationwide Building Society (NBS) обаче предупреди, че затягане на жизнения стандарт и увеличение на лихвените проценти вероятно ще охладят пазара, съобщава Bloomberg.

Средната цена на жилищата в страната се е повишила с 0,7% спрямо септември, заяви ипотечният кредитор в сряда. Икономистите очакваха ръст от само 0,3%. Годишният темп на растеж остава почти без промяна на ниво от 9,9%.

Увеличението означава, че цената на типичното британско жилище сега е над 250 000 паунда – ръст от 30 728 паунда спрямо началото на пандемията през март 2020 г.

През октомври се сложи край на данъчните облекчения по покупките, които помогнаха да се захрани жилищният бум след въвеждането им през юли 2020 г. Други фактори, които подкрепят пазара обаче, остават в сила, включително недостиг на жилища за продажба и стимулирано от пандемията търсене на по-големи имоти далеч от градските центрове.

Nationwide заяви, че перспективите са „изключително несигурни“ предвид ускоряващата се инфлация и увеличението на данъците, което ще наложи натиск върху семейните бюджети. Очакванията, че Английската централна банка ще повиши лихвите си, за да удържи инфлацията още в четвъртък, също карат банките да увеличават ипотечните разходи.

Доверието сред потребителите отслабва през последните месеци, отчасти в резултат на острото увеличение на разходите за живот“, казва Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide. „Дори по-широките икономически условия да продължат да се подобряват, по-високи лихвени проценти може да охладят пазара, макар че влиянието върху съществуващите кредитополучатели вероятно ще бъде скромно“, посочва той.

Собствениците на имоти ще бъдат отчасти изолирани, тъй като делът на неизплатените ипотечни кредити с плаващи лихвени проценти е спаднал до рекордно дъно от около 20% спрямо пика им от 70% през 2001 г., заяви Nationwide.

Пазарите очакват АЦБ да повиши основната си лихва – в момента на 0,1%, до 1% до средата на следващата година. С това обичайните плащания по ипотеки с плаващи лихви ще се повишат с 64 паунда месечно до 660 паунда, посочва Nationwide.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още