IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата във Великобритания с незначителен ръст през ноември

Търсенето е отчасти ограничено от по-негативните настроения сред потребителите

11:49 | 30.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания бележат незначителен ръст през този месец, съобщи днес Nationwide Building Society, цитирана от Bloomberg. Според организацията търсенето е отчасти ограничено от по-негативните настроения сред потребителите.

Цените са се увеличили с 0,1% през ноември на месечна база и с 2,5% на годишна база. Това е в рамките на диапазона, наблюдаван през 2017 г., макар че е доста под темпа от последните години.

Кредиторът заяви, че ниските ипотечни лихви и ръстът на заетостта подкрепят търсенето, но „това отчасти е засенчено от натиска върху доходите на домакинствата“.

Макар че се отделя сериозно внимание на забавянето на пазара на имоти във Великобритания, най-вече в Лондон, по-големият проблем за мнозина е, че трудно могат да си позволят закупуването на първи дом. Години наред цените се вдигаха, което направи притежанието на жилище невъзможно за мнозина – ситуация, в която слабият ръст на заплащането не помага.

Данните излизат само седмица след представянето на бюджета, в който правителството разкри поредния си опит да помогне на купувачите на първо жилище. Според Nationwide мерките вероятно ще имат „скромен“ ефект върху търсенето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още