IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да си изтеглиш къща от интернет. Буквално

Как технологиите за триизмерно принтиране ще променят строителната индустрия?

10:03 | 01.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Визуализация на първата принтирана 3D сграда, която се очаква да бъде създадена през 2014 г.<em> Изображение:&nbsp;Universe Architecture</em></p>

Визуализация на първата принтирана 3D сграда, която се очаква да бъде създадена през 2014 г. Изображение: Universe Architecture

Не, не говорим за разпечатване на архитектурен план, нито на макет на сграда.

Често чуваме как технологиите превземат живота ни, но рядко се замисляме с какво значение може да бъдат натоварени подобни клишета.

Една от сферите, в които тези революционни процеси се проявяват най-ясно, са технологиите за триизмерно принтиране (3D принтиране). Става дума за изработката на триизмерни прототипи по зададен дигитален модел чрез наслагването на множество пластове материал.

Въпреки че концепцията датира от няколко десетилетия, употребата на 3D принтерите се разпространи главоломно през последните години, като тяхното приложение започва да навлиза във все повече и по-неочаквани сфери от ежедневието ни.

Логично би било да намерим примери в областта на индустриалния и интериорния дизайн, производството и дори строителството.

3D обяд

Според някои иновативни проекти обаче с помощта на 3D принтери бихме могли да произвеждаме модни аксесоари, обувки, произведения на изкуството, оръжия ...  дори храни. Не е невероятно ако в недалечното бъдеще изтегляме обяда си от интернет и го „разпечатваме“ на фирмения принтер в кухнята, смятат някои специалисти.

Противно на очакванията също толкова неекзотично звучи и идеята за приложението на тези технологии в медицината чрез т. нар. решения за „биопринтиране“. Компании като Organovo и днес използват триизмерни принтери за производство на 100% човешки тъкани, създадени на базата на прототип от стволови клетки, като в същото време се разработват и проекти за отпечатването на цели органи.

Строителният сектор не остава встрани от тази революция. В последно време нашумяха проекти, които може да направят възможно за в бъдеще да изтегляме модел на желаната къща и огромни 3D принтери да ни я „отпечатват“ на желаното от нас място много по-бързо и евтино в сравнение със изграждането на такава сграда днес.

Първата „3D принтирана“ къща

Холандският архитект Яняаап Руиссенар от Universe Architecture проектира сграда, която ще бъде създадена изцяло чрез 3D принтери, казват от архитектурното бюро. Според някои това ще бъде първата подобна сграда, като се очаква тя да бъде изградена в началото на 2014 г.

По данни на AFP сградата ще бъде с площ от 1 100 кв. м, а за строителството й ще се ползва принтер, конструиран от италианския инженер Енрико Дини. Машината има възможност за строителство на сгради с размери 6 м на 6 м чрез полагането бетонен или друг слой с дебелина от 5 до 10 мм.

Според архитекта сградата, която първоначално е замислена като музей, ще може да се ползва като жилище. Строителството й ще струва около 4 млн. евро и ще отнеме 18 месеца.

Това не е единственият проект по рода си. Нери Оксман - дизайнер от лабораторията Media Lab на MIT, от няколко години експериментира с подобни технологии. Тя смята, че в съвсем близкото бъдеще ще е възможно принтирането на цели сгради чрез множество роботизирани принтери, които ще изливат бетон и други материали. Технологията има редица предимства пред традиционното строителство, като за в бъдеще решенията ще позволяват паралелно със строителството сградата да се окабелява, да се полага ВиК инсталацията и други.

Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ей това може да ускори търсенето на нови парцели и да им "определи" цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Мдаа..."с помощта на 3D принтери бихме могли да произвеждаме ... дори храни"Технологията е достъпна от хилядолетия, но само за хора с висок морал. Като ето Този:"Но Иисус им рече: няма нужда да отиват; дайте им вие да ядат. А те му казват: ние имаме тук само пет хляба и две риби. Той рече: донесете Ми ги тука. И, след като заповяда народу да насяда на тревата, взе петте хляба и двете риби, погледна към небето, благослови и, като разчупи, даде хлябовете на учениците, а учениците - на народа. И ядоха всички и се наситиха; и дигнаха останали къшеи дванайсет пълни коша; а ония, които ядоха, бяха около пет хиляди души, освен жени и деца."Из "Свето Евангелие от Матея":))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още