IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на празните офиси в София достигна 29%, спадът на наемите се забавя

Очакванията за 2011 г. са процентът на незаетост да достигне 32%, ако всички проекти, обявени за завършване през годината, спазят сроковете си

16:47 | 31.01.11 г.
Делът на празните офиси в София достигна 29%, спадът на наемите се забавя

Изминалата 2010 г. се характеризира с нарастване на активността при наемателите на офис площи в София в сравнение с 2009 г. В условията на значително по-голямо предлагане от търсенето равновесните наемни нива се определяха в по-голяма степен от наемателите. Значителният процент незаети площи в новите проекти доведе не само до отстъпки в наемите, но и до различни допълнителни стимули. Спадът в наемите нива се забави спрямо този през 2009 г. Това са основните изводи от доклад на консултантската компания Forton International.

Предлагането продължава да расте

През 2010 година в София бяха завършени рекордните 287 хил. кв. м нови офис площи и общият обем в столицата към края на годината достига 1,314 млн. кв. м. През четвъртото тримесечие влязоха в експлоатация около 127 хил. кв. м. Завършването на проекти с обща площ от 70 хил. кв. м бе отложено за 2011 г. заради липсата на наематели в тях. Така през настоящата година очакваното ново предлагане ще остане високо - около 175 хил. кв. м, в случай че инвеститорите на всички проекти спазят обявените срокове за влизане в експлоатация.

Усвояването през 2010 г. е малко над 78 хил. кв. м нови офис площи. Обемът на сделките за наем отбеляза значителен ръст в сравнение с 2009 г., но основният дял от тях представляваха премествания на наематели, поради което нетният обем усвоени нови площи е по-малък. Основната тенденция при релокациите е за консолидиране на няколко офиса в един или избор на нов офис с по-добри характеристики – наемни нива, локация, технически параметри, по-лесен достъп, наличие на метро, по-добра бизнес среда.

Очакванията за 2011 година са търсенето да бъде захранвано от компании в сферите на информационните технологии, аутсорсинг услугите, от фирми, ориентирани към международни пазари, както и от някои от търговските банки в страната.

Проблемът със свободните офис площи

Въпреки по-добрата година процентът на свободните офис площи продължава да се увеличава и към края на 2010 година достига 29% от всички площи на пазара. Причините за това са както рекордните обеми на завършени нови сгради, така и освобождаването на площи при релокации или консолидация на офиси. Очакванията за 2011 г. са процентът на незаетост да достигне 32%, ако всички проекти, обявени за завършване през 2011 година, спазят сроковете си.

Спадът при наемите се забави

Наемите на първокласни офис площи се понижиха с 9,3% през 2010 година в сравнение с понижението от 20,6% през 2009 година. Макар че спадът значително забави своите темпове, почти всички наемодатели демонстрираха гъвкавост в търсените наемни нива при възможност за привличане на стабилни дългосрочни наематели. Очаква се тази тенденция да се запази и през 2011 г. поради високия процент на незаети площи.

Наемните нива при офисите Клас Б отбелязаха значително по-голям спад. През 2010 година наемите в тях се понижиха средно с 18,6% поради силната конкуренция от страна на големите проекти клас А, излизащи на пазара. Клас Б обхваща значително по-широк спектър от имоти, поради което наемите за този тип сгради варират в широки граници в зависимост от локацията им и достъпа до тях.

Натиснете, за да видите в пълен размер

В глобален мащаб пазарът излиза от рецесията и регистрира ръст на наемите, отчетоха също днес от Cushman & Wakefield, чийто стратегически партньор за България, Сърбия, Македония и Косово е Forton International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още