IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте най-емблематични сделки на пазара на луксозни имоти в САЩ през 2011 г.

Кризата явно не лови богатите купувачи, които бяха доста разточителни откъм сделки с луксозни жилища

10:09 | 24.12.11 г.
<p>
	Имението Спелинг, което Петра Екълстоун купи за 85 млн. долара. Снимка: Altwater Village Newbie. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></p>

Имението Спелинг, което Петра Екълстоун купи за 85 млн. долара. Снимка: Altwater Village Newbie. Лиценз: Creative Commons

Пазарът на имоти може и да е в криза, но най-богатите купувачи явно не са. И тази година имаше доста емблематични сделки с луксозни имоти в САЩ.

Някои от най-скъпите луксозни имоти в Щатите вече си имат нови собственици, предимно чужденци, пише BusinessInsider. Те се възползваха доста умело от реалностите на пазара и някои от тях си договориха (не)прилични отстъпки.

През август арт експертът Лари Гагосян купи къщата на бившия партньор в Goldman Sachs Кристофър Флауърс за 53 млн. долара.

Неизвестен купувач пък се сдоби с имение с 12 спални, външен и вътрешен басейн и изкуствено езеро в Гринуич, щата Кънектикът, срещу сумата от 39,5 млн. долара.

Управляващият директор на Goldman Sachs Джийн “Тигъра” Сайкс се сдоби с уникална къща в Бел Еър за 40 млн. долара. Тя е построена специално за филантропа Айрис Кантор от последния й съпруг Бърнард Джералд Кантор. Имението беше обявено за продажба още през 2009 г. за 53 млн. долара. Къщата има три кухни, стая за билярд, отделни помещения за персонала, тенис корт, салон за красота, изба, фитнес, басейн, 8 спални и 21 бани.

Съоснователят на Oracle Лари Елисън купи имение в щата Калифорния. Офертната цена на имота беше 75 млн. долара, но цената, която Елисън е платил, така и не се споменава. Все пак, няма как той да не е сключил изгодна сделка за къщата с 16 спални и игрище за голф с 19 дупки.

Наследницата на Johnson & Johnson Либет купи уникалната Vanderbilt Mansion в Манхатън през юли. При това директно от продавачите. Каква цена е платила Либет Джонсън обаче не се знае.

Руският композитор Игор Крутой и съпругата му Олга се сдобиха с луксозно жилище в Plaza hotel в Ню Йорк срещу 48 млн. долара. Няколко месеца по-късно почти съсед му стана Дмитрий Риболовьов, който купи за дъщеря си Екатерина луксозния апартамент на бившия шеф на Citigroup Санди Уейл за 88 млн. долара. Това е и сделката на годината в Голямата ябълка.

Неизвестен купувач се сдоби с имението на Ливай Строс в Калифорния срещу 53 млн. долара. Купувачът е успял да договори 11% отстъпка.

Истинска сензация на пазара на луксозни имоти през годината обаче направи дъщерята на Бърни Екълстоун Петра. Тя плати 85 млн. долара на вдовицата на Арън Спелинг Канди и си купи имението Спелинг. Имотът беше обявен за продажба още през 2008 г. за колосалните 150 млн. долара. Явно Петра е сключила добра сделка и сега ще се шири в … 123 стаи!

Руският милиардер Юри Милнер също си купи жилище в САЩ, само че в силициевата долина. Той даде 100 млн. долара за имението, което някога е принадлежало на основателя на ESS Technology Фред Чан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още