IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Disney строи курорт за 4,4 млрд. долара в Шанхай с китайски партньор

Разходите за вътрешен туризъм в Китай може да нараснат два пъти до над 200 млрд. долара до 2015 г., очакват от американската компания

10:18 | 08.04.11 г.
Disney строи курорт за 4,4 млрд. долара в Шанхай с китайски партньор

Walt Disney Co. и китайският му партньор Shanghai Shendi Group Co. ще инвестират около 4,4 млрд. долара в строителството на курорт в Шанхай, който ще е вторият за американската развлекателна компания в Китай, съобщи Bloomberg.

Курортът - Shanghai Disney Resort, ще е първият на континенталната част на страната за най-големия оператор на увеселителни паркове в света и идва след изграждането на Hong Kong Disneyland, който беше отворен през 2005 г.

Държавната Shanghai Shendi Group Co. ще притежава 57% от курорта, а Disney – останалата част, като финансирането ще бъде разпределено пропорционално на собствеността.

Тематичният парк ще бъде отворен след около пет години, казват от базирана в Калифорния компания, която вече увеличи производството на филми в Китай и планира да отвори магазини Disney там до средата на 2012 г.

Разходите за вътрешен туризъм в най-бързо растящата голяма икономика в света може да нараснат два пъти до над 200 млрд. долара до 2015 г., казва Том Стегс, председател на Walt Disney Parks & Resorts.

„Това е нашата най-значителна инвестиция на пазар, който преживява динамичен ръст“, коментира главният изпълнителен директор на Disney Робърт Айгър.

Очаква се паркът да привлича 7,3 млн. посетители годишно, прогнозират местните власти в Шанхай.

Двете компании дадоха старт на строителството на курорта днес.

Първоначалната инвестиция в тематичния парк ще е около 24,5 млрд. юана (3,7 млрд. долара), а други 4,5 млрд. юана ще бъдат вложени в изграждането на останалата част от курорта, който ще включва два хотела, както и търговски и развлекателни площи и заведения за хранене.

Курортът ще заема площ от 3,9 кв. км и има „допълнителна възможност за разширяване“, се посочва в официално съобщение на компаниите.

Shanghai Disneyland може да е първият от три развлекателни парка върху територия с площ 7 кв. км, по информация от местните власти.

Освен това Шанхай предвижда да инвестира 4 млрд. юана (611 млн. долара) в изграждането на участък от метрото с дължина 9,2 км, който да свърже увеселителния парк с един от кварталите на града. Строителството ще започне през септември, като линията трябва да влезе в експлоатация до юли 2015 г.

Азиатско-тихоокеанският регион е най-бързо растящият за Disney като продажби, повишавайки се с 25% до 2,3 млрд. долара, което е 6,1% от общите приходи, през фискалната година до края на септември, сочат данни на Bloomberg.

За годината до октомври увеселителните паркове са формирали 28% от общите приходи на Disney в размер на 38,1 млрд. долара и 17% от оперативната печалба от 7,59 млрд. долара.

Hong Kong Disneyland, която е 57% собственост на градската управа, не е постигнала прогнозата да привлече 5,6 млн. посетители през първата си година и все още не е на печалба. Disney намали годишната си загуба от парка в Хонконг до 720 млн. хонконгски долара (93 млн. долара) за 12-те месеца до края на 2 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още