IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Днес се открива Галерия мол Бургас

Молът на три нива и с покрив, проектиран като пешеходна площ, ще струва около 75 млн. евро

09:00 | 15.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Галерия мол Бургас. <em>Визуализация: GTC</em></p>

Галерия мол Бургас. Визуализация: GTC

Търговският център „Галерия мол Бургас“ ще бъде открит на 15 май, съобщиха от компанията изпълнител Планекс. Вчера обектът е получил разрешение за ползване, като е стартирал и процедура за енергийно сертифициране по стандарта LEED.

Инвеститор в проекта е листнатата на Варшавската борса компания за недвижими имоти GTC, която има проекти за търговски центрове също и във Варна, Стара загора и Русе. По нейна информация инвестицията в мола в Бургас ще бъде около 75 млн. евро.

„Галерия мол Бургас“ има застроена площ от 53 500 кв. м и брутна отдаваема площ от 37 000 кв. м, разпределена на три нива. По план молът ще разполага със 100 магазина и 1200 паркоместа.

Той ще бъде със „зелен“ покрив, проектиран като пешеходна площ, със зелени площи и заведения на открито. Освен да служи като атракция покривът има за цел да повиши и изолационните качества на сградата, казват от Планекс.

Очакванията на инвеститора са да постигне до 24% по-малка консумация на електроенергия при отоплителната и осветителната системи, а “топлинният товар” да се намали с до 50%. Наред с това отделни елементи на сградата ще се захранват със соларни електропанели.

Сред изискванията на системата за устойчиво строителство LEED ("Лидерство в енергийния и екологичния дизайн") са доставката на материали да е от разстояние до 500 км, разделно събиране на отпадъците на територията на обекта, редовно и регистрирано извозване на определени сметища и бази за рециклиране, изпомпване на отпадъчните води, контрол на запрашаването на въздушните маси в сградата по време на строителството и пречистването им с работни филтри и др.

Наред с България GTC има редица инвестиции в Полша, Унгария, Чехия, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словакия, Украйна и Русия. На пазара у нас тя присъства от 2006 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
stoiloff
преди 11 години
Успех на всички! Дано да съумеят да оцелеят! Нека не злорадстваме! Това ни е порока на нас българите - злорадството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Ogibogi
преди 11 години
Поредните излъгани канарчета (търговците) , които едвам ще свързват двата края с плащането на наема, заплатите и осигуровките на служителите си и на последно място, ДДС-то и данъците които ги чака след включването на касовите апарати с НАП!!! Досега в моловете си чистеха оборотите с ПЦ всяка вечер и си пускаха изгодни за тях касови белешки...ще изпопадат от дървото скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още