IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2050 г. европейските сгради ще са с почти нулево енергийно потребление

В сградите с повече от 10 паркоместа ще има изградена зарядна станция за електромобили

15:49 | 22.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавите от Европейския съюз (ЕС) трябва да разработят дългосрочна стратегия, която да гарантира, че до 2050 г. сградите в общността ще потребяват нищожни количества енергия. За това се разбраха Европейският парламент (ЕП) и Съвета на ЕС при двустранни преговори.

Предстои мярката да бъде официално одобрена и в пленарната зала от депутатите, както и на заседание на Съвета.

Идеята за иновативните сгради е част от пакета "Чиста енергия за всички европейци", представен от Европейската комисия (ЕК) през 2016 г. Той предвижда още публична подкрепа на санирането на сгради, за да бъдат намалени вредните емисии с 80-95% спрямо нивата от 1990 г., пишат от ЕП.

С промените се насърчава и развитието на електромобилите. Във всяка жилищна сграда с повече от 10 паркоместа - нова или след сериозно обновяване, ще трябва да бъде изградена и станция за зареждане на електромобили.

Сградите в ЕС потребяват около 40% от крайната произведена енергия в общността, посочват още от ЕП. Към 75% от сградите обаче не са енергийноефективни и, в зависимост от страната, само между 0,4% и 1,2% от сградния фонд се обновява всяка година.

Строителната индустрия генерира 9% от европейския брутен вътрешен продукт и осигурява 18 млн. работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още