IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домовете за възрастни в Германия с потенциал за доходоносна инвестиция

Заради застаряващото население до 2020 г. трябва да се построят повече от 2 000 учреждения за грижи за възрастните хора, както и да се ремонтират старите сгради на съществуващите домове

16:37 | 20.09.11 г.
Домовете за възрастни в Германия с потенциал за доходоносна инвестиция

Населението в Европа все повече застарява и Старият континент изпитва все по-голяма нужда от нови жилища за възрастните хора. Покупката или строителството на домове за възрастни в Германия може да донесе на инвеститорите приходи, не по-малко стабилни от тези, които носят имотите за отдаване под наем например, пише онлайн изданието Prian.ru.

По данни на Ernst&Young, цитирани от Immobilien Zeitung, в момента в страната има около 11 600 подобни заведения. Всеки седми дом за възрастни обаче е на ръба на фалита. Основните причини за това са морално остарелите сгради, високата конкуренция, по-високите разходи за заплати на работниците и липсата на адекватен управленски опит.

До 2020 г. около 2 300 домове за възрастни ще бъдат преустроени или разрушени, а други 1 750 (или всеки седми дом) ще изчезнат от пазара в сегашния си вид, показват резултатите от проучването на консултантската компания.
Много от домовете ще сменят собствениците си или ще станат част от по-големи вериги за грижа за възрастни хора и хора с увреждания.

В проучването на Ernst&Young са участвали над 150 оператора на домове за възрастни. Всеки четвърти е оценил финансовото си състояние в тази сфера на услугите като "лошо" или "много лошо".

Като се имат предвид темповете на застаряване на населението, до 2020 г. броят на нужните места в домове за възрастни в Германия ще достигне 900 хил. Това означава, че междувременно ще трябва да се построят минимум 2 020 нови домове, изчислява компанията.

Според оценката на експертите необходимостта от инвестиции в частните домове за възрастни е твърде голяма. От финансови вложения се нуждаят поне 4 300 от тях. Много от сградите трябва да се ремонтират или тотално да се реконструират, тъй като до 30% от имуществото им не отговаря на съответните стандарти. В по-слабо населените райони тези заведения просто ще трябва да бъдат закрити.

За строителството на нови и модернизацията на съществуващи домове за стари хора ще са нужни поне 34 млрд. евро. Държавата обаче има средства да построи едва 2 000 нови старчески домове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още