IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавното финансиране на социални жилища във Великобритания намалява

По-ниските планирани субсидии в бъдеще ще създадат значително по-сериозна нужда от финансиране за строителите под формата на заеми и от собствените им излишъци

10:04 | 08.08.11 г.
Държавното финансиране на социални жилища във Великобритания намалява

През последните три години във Великобритания са раздадени най-много финансирани с държавни субсидии жилища от повече от десет години, но в бъдеще техният брой ще бъде доста по-малък, сочат данни на Агенцията за жилища и комунални услуги, цитирани от вестник Guardian.

Агенцията не успя да постигне целите си за строеж на жилища за периода 2008-2011 г., но надхвърли ревизираните си планове, направени след като икономическата криза удари жилищния пазар, сочи анализ на неотдавна публикувани данни, изготвен от списание Social Housing.

За тригодишния период агенцията е похарчила 8,9 млрд. паунда за изграждането на 150 300 достъпни жилища чрез Националната програма за достъпни жилища. От тях 91 400 (61%) са отишли за социални жилища под наем, а 58 900 (39%) - за евтини жилища за продажба. Средно агенцията е отпускала по 50 100 жилища на година - най-високото равнище от средата на 90-те години на миналия век, като средната цена на жилище е била 59 148 паунда.

Първоначалните планове на организацията бяха да построи 155 000 жилища за 9,3 млрд. паунда, което прави средна субсидия от 53 548 паунда за един дом. По-късно обаче тя промени плановете си, като намали броя на 144 300 жилища за 9,1 млрд. паунда, което прави средна субсидия от 63 169 паунда. Агенцията не успя да постигне първоначалната си цел, но надвиши ревизираните си планове, сочи анализът.

Агенцията неотдавна обяви целите си за периода 2011-2015 г. по програмата за достъпни жилища. Тя планира да похарчи 1,8 млрд. лири за 80 000 жилища, от които 62 954 (79%) ще бъдат за новосъздадени жилища под наем, а 17 046 ще бъдат предложени за продан срещу ниска цена. Това прави средна субсидия от 21 941 паунда за жилище, въпреки че тази сума варира значително по места, като е най-висока в Лондон (28 717 паунда), и най-ниска на изток и юг (15 935 паунда).

Далеч по-ниските субсидии ще създадат значително по-сериозна нужда от финансиране за строителите, както под формата на заеми от частни кредитори, така и от собствените им излишъци. Правителството планира да използва парите от наемите, за да компенсира пропастта между по-ниските субсидии и общите разходи за строителство, но дали този план ще проработи е неясно.

Проучване на Университета в Кембридж за Affinity Sutton показва, че наемателите могат да си позволят да плащам наем, възлизащ на максимум 35% от средния им нетен доход, а много социални наеми вече са в или близо до този размер. Строителният пазар все още работи на много ниски обороти, а изгледите за неговото съживяване са минимални. Повечето големи фирми от бранша не планират особено засилване на дейностите си през следващите 24 месеца.

Все пак, неотдавнашно проучване за Асоциацията за градско и държавно планиране показва, че през следващите 20 години във Великобритания ще се формират по 234 хил. домакинства годишно, така че търсенето на достъпни жилища със сигурност ще остане силно.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още