IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози определят поправките „Витоша ски“ в закона за горите като лобистки

От коалиция „За да остане природа в България” се питат защо промените не бяха консултирани в законовия 14-дневен срок

17:54 | 05.01.12 г.
<p>
	От началото на сезона ски влековете на Витоша не работят. &nbsp; &nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

От началото на сезона ски влековете на Витоша не работят.    Снимка: БТА

Анализ на приетите от Министерския съвет промени в Закона за горите показва, че „Витоша ски” АД и други оператори на ски съоръжения получават толкова сериозни подаръци от държавата, че вероятно става дума за лобизъм на много високо ниво. Това съобщиха от коалицията „За да остане природа в България” по повод скоростното одобрение на текстовете в края на миналата година.

Новите изменения бяха придвижени от кабинета само за 6 дни, от които 3 бяха коледни празници, въпреки че законът за нормативните актове постановява минимум 14-дневен срок за консултация със заинтересованите страни, посочват еколозите.

В тази връзка те задават риторичния въпрос какво би могло да се очаква от гражданите и бизнеса, след като самият Министерски съвет дава пример за неспазване на закона.

Еколозите припомнят, че с текстовете, които предстоят да се гласуват от парламента, “Витоша ски” на практика получава право да застроява публична държавна собственост в природен парк Витоша, което е допустимо само за обекти, собственост на държавата или общините.

В резултат на това решение частната компания ще получи и други придобивки, защото няма да се налага да плаща държавни такси за промяна на предназначението на земите, които иначе са задължителни при строителство на ски писти върху държавна гора.

Прескача се и друга законова процедура, така че „Витоша ски” АД получава привилегията да не участва в търг за придобиване на право на строеж за ски писти и лифтове, прилагани по Закона за държавната собственост, сочи още анализът на юристите от екоорганизацията.

Дружеството спестява разходи и от това, че цената за правото на строеж и правото на ползване на ски писти и лифтове няма да се определя на пазарен принцип чрез търг, а по административна наредба. Така разпореждането с държавната собственост се извършва непрозрачно, което изключително много напомня на схемата на тройната коалиция за предоставяне на незаконна държавна помощ чрез „заменки” на гори, заключават експертите.

Освен всичко друго,„Витоша ски” АД печели конкурентно предимство пред инвеститори в други икономически сектори като при изграждането на възобновяеми енергийни източници например, защото ще има по-ниски разходи и облекчени условия за получаване на разрешение за строителство в горите.

Коалицията „За да остане природа в България” смята, че с действията си Изпълнителната агенция по горите, Министерството на  земеделието и храните и Министерският съвет на практика осигуряват безпрецедентна държавна помощ за една фирма и нарушават основните права на свободния пазар и свободната конкуренция.

От организацията припомнят, че през 2007 г. , когато кмет на София беше Бойко Борисов, столична община продаде на „Витоша ски” за няколко милиона лева лифтове в природен парк Витоша, които бяха нейна собственост.

Срещу няколко милиона лева тогава се продадоха самите съоръжения, но не и вещните права върху площите, което очевидно ще бъде уредено със сегашните промени в Закона за горите, заключават еколозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още