IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експертен съвет одобри новия общ устройствен план на Бургас

Приетият проект е 4-ти преработен вариант на плана, съобразен с препоръки и възражения на граждани и институции

18:00 | 22.07.10 г.
Експертен съвет одобри новия общ устройствен план на Бургас

Експертният съвет по устройство на територията към община Бургас прие единодушно вчера предварителния проект за общ устройствен план (ОУП) на града, съобщиха от общината. 

На заседанието на съвета са присъствали експерти от МРРБ, РИОСВ, Камарата на архитектите, главният архитект на община Бургас, зам. кметовете по строителство и екология, контролни органи и експлоатационни дружества.

Приетият проект е 4-ти преработен вариант на специалистите от „Гео Щрих“. В него са отразени голяма част (около 70%) от препоръките и възраженията на граждани и институции след обществени обсъждания, проведени в края на март и началото на април тази година.

Основните цели на проекта са били три - извеждане на транзитния трафик от града, открит достъп на жителите до морето и езерата и отстъпване на промишлеността на запад и бърза връзка на гражданите към зелените площи за отдих, обясни арх. Виктор Бузев, представител на „Гео Щрих”.

Планът е изработен до 2030 г., като в техническата му част архитектите от дружеството са заложили визия от 50 години. Решение на проблема с трафика е предвидено чрез два основни обхода и 3 пръстеновидни обходни пътища, които ще поемат транзитно преминаващите.

В плана е заложено максимално използване на туристическия потенциал на Бургас и на историческо-културното му наследство, възстановяване на водния транспорт и засилване ролята на ж.п. транспорта, както и изграждане на широкообхватна мрежа от велоалеи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още