IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Българските наематели все още не поставят фокус върху зелените офиси

Въпреки това зелените сгради носят множество позитиви в дългосрочен план, смятат специалистите

07:52 | 09.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Enrique Browne y Asociados</p>

Снимка: Enrique Browne y Asociados

Мнозинството от българските наематели все още не обръщат внимание на зелените сгради като допълнителен стимул за наемане на офис. Това бе мнението на някои от консултантите, участващи в  конференцията за имоти BalREc, която се проведе в София.

Въпреки наличието на първите офиси със сертификат за енергийна ефективност наемателите все още не са готови да плащат допълнителен „премиум“ за тези пространства.

Според Владислав Кайзеров, мениджър „Офис площи” във Forton International, въпреки че може да не се изплаща бързо или в някои случаи да не се изплаща въобще, „зеленият“ елемент ще продължи и трябва да го има, защото все повече се превръща в стандарт.

Асен Лисев, изпълнителен директор на MBL/CB Richard Ellis, каза, че вярва в бъдещето на зелените сгради най-вече, защото и инвеститорите показват отношение към тях (с други думи към природата).

Въпреки това на пазар като нашия в момента това не е фокусът и основният мотив при избор на офис сграда.

От началото на годината досега никой наемател не е поставил като въпрос дали дадена сграда е зелена или не като част от решението за избор на нов офис, обяснява той.

Последна актуализация: 19:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още