IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват и Канада да охлади прегрелия си пазар на имоти

Промяната на политиката в сектора вероятно ще бъде направена преди март, когато трябва да бъде приет бюджетът на страната, очаква икономист

13:31 | 22.02.12 г.
<p>
	Анализатори посочват, че пазарът на имоти в Торонто е надценен в момента.<em> Снимка: Small. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Анализатори посочват, че пазарът на имоти в Торонто е надценен в момента. Снимка: Small. Лиценз: Creative Commons

Канадското правителство ще предприеме мерки за ограничаване на достъпа на купувачите на жилища до ипотеки през тази година заради "прегряването“ на пазара на имоти в страната, прогнозират анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Експертите предвиждат също така, че цените на жилищата ще се стабилизират, но не очакват драматичен срив.
Десет от 14 икономисти и стратези, участвали в първото проучване на агенцията за канадския жилищен сектор, са отговорили с "да" на въпроса дали мислят, че Отава ще затегне условията за ипотечно кредитиране през следващите 12 месеца. Те очакват цените на жилищата да останат почти без промяна през годината. Подобни са прогнозите и за 2013 г.

Участниците в анкетата посочват, че в момента пазарът на жилища е умерено надценен, особено в Торонто и Ванкувър.

"Има реални опасения, че жилищният пазар и домакинствата се пренатегнати", посочва икономистът от TD Securities Мазен Иса. Той допълва, че поради липсата на няколко основни фактора, които биха могли да предизвикат спад на жилищния пазар, но които няма да се проявят поне до средата на следващата година, вероятната тенденция е постепенно урегулиране. Сред тези фактори са евентуално повишение на лихвите по ипотечните кредити и рязък скок на безработицата.

Силният жилищен пазар в Канада помогна на икономиката на страната да излезе от рецесията през 2008 г. По време на този период цените за кратко паднаха, но бързо отново тръгнаха нагоре. Бързото им повишение обаче в момента създава главоболия на политиците, тъй като рекордно ниските лихви изкушават все повече хора да теглят ипотеки за все по-недостъпни жилища.

Нивата на задълженията на домакинствата приближават тези в САЩ отпреди настъпването на кризата през 2008-2009 г. Съотношението между дълговете и приходите в Канада достигна рекордните 153% миналата година и се очаква да продължи да нараства.

Централната банка, която поддържа основната лихва на 1% вече 17 месеца, даде да се разбере, че нивото й няма да се промени поне още една година.

Според главния икономист на Desjardins в Монреал Берона Дурошер, ако има промяна в политиката по отношение на пазара на имоти, то тя вероятно ще бъде направена преди март, когато трябва да бъде приет бюджетът на Канада за новата фискална година.

Ограничения на пазара на имоти действат в Китай, като резултатът от тях е бавен спад на цените на жилищата. Правителството в Пекин обеща да запази действието на рестрикциите до достигането на разумни нива на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още