IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: През 2015 г. хората ще теглят повече кредити, лихвите ще намаляват

Очаква се да се повиши търсенето на потребителски заеми до 50 хил. лева

13:57 | 09.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Експерти: През 2015 г. хората ще теглят повече кредити, лихвите ще намаляват

Спад на лихвите и по-голяма активност в отделните сегменти на кредитирането очакват експертите от консултантската компания “Кредит Център” през следващата 2015 година.

И през 2014 г. лихвите по ипотечните кредити да продължиха да се понижават. Основната причина за това е спадът на лихвите по депозитите, но и промените в закона за потребителския кредит, касаещи ипотечните кредити. Те донесоха сериозна промяна в структурата им, която в някои случаи доведе и до по-ниско оскъпяване, обясняват експертите.

Конкуренцията между банките за привличане на повече клиенти също се сочи като двигател за понижаване на общата цена на тези кредити.

Според данните на компанията в края на 2014 г. лихвите по ипотечните кредити се движат между 6 и 7%. Възможно е лихвите да се понижат в края на 2015 година и да са на нива от 5,5% - 6,5%, прогнозират експертите.

Бизнес заемите ще са най-активният сегмент от кредитирането през 2015 г., смятат още от дружеството. Лихвите по бизнес кредитите се движат в по-голям диапазон и в края на 2014 г. те най-често са в границите 5-9%. Прогнозите са, че до края на 2015 г. лихвите ще се понижат и вече ще са между 4,5% и 7,5%.

Консултантите очакват догодина да има ръст в кредитите за строителство на жилища. Това отчасти ще увеличи и офертите за финансиране на по-ранен етап на строителството на купувачите на недвижими имоти.

Раздвижване сред потребителските кредити

При потребителките кредити през 2014 г. се забелязваше по-сериозно раздвижване след 5 години на стагнация в сегмента. Лихвите се понижиха с около 1,5% и в края на годината се движат най-често между 7 и 13%. Ново намаление на лихвите се очаква през 2015 г., като те ще достигнат до нива между 7 и 11%. При потребителските кредити много важни са стабилните трудови доходи и ниската кредитна задлъжнялост. Тези клиентите ще могат да разчитат на лихви между 7 и 8,5% по потребителските си кредити, обясняват експертите.

Очаква се да се повишава и търсенето на по-големи суми потребителски кредити – между 30 хил. и 50 хил. лв. Обикновено тези средства се използват за дофинансиране на сделки за покупка на имоти, за основен ремонт и за цялостен редизайн на жилища и други по-крупни покупки за дома и семейството.

Друг сегмент на потребителското кредитиране, който се очаква да претърпи развитие в краткосрочен план, е този на малките потребителски заеми с размер под 1000 лв. Практиката тези суми да бъдат искани и получавани от фирмите за бързи кредити поради облекчените процедури и по-малкото необходими документи отслабва с всеки изминал месец под натиска на общественото говорене и разгласяването публично на лоши практики.

“Клиентите, които не могат добре да преценяват финансовите си възможности, може да имат пречки пред получаването на малък потребителски кредит от банка, но за повечето домакинства това е много по-логичният избор и те го осъзнават”, обяснява Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит център“.

Според него все по-често суми между 400 и 1000 лева ще се теглят от банка, а към бързите кредити ще се обръщат клиенти, търсещи спешно малки суми, най-често до 300 лева.

Според прогнозата на компанията 2015 г. ще бъде стабилна, а конкуренцията между банките ще носи допълнителни ползи за клиентите. Това означава по-добри цени на кредитите и нови интересни кредитни продукти.

Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още